Werk

Werk


CNS, Zalk Zalk is een IJsseldorpje tussen Kampen en Zwolle.
Op deze kleine lagere school was ik de meester van de combinatieklas 1-2. Het was fantastisch om met die hummels aan de slag te gaan. Je leert ze lezen en rekenen. Prachtig!
LTS de Schakel, Emmeloord Emmeloord ligt in de noordoostpolder
Hier gaf ik AVO-vakken. Ik nam de lessen over van meneer Braaksma die op- en afgebrand was. Dat verbaasde mij niks, want hij had de vage eer onwillige Urkers wat bij te brengen, die er kwamen omdat dat moest. Ik ging er met mijn DAF44 heen. Wat een leuk autootje, wat een kolere-baan.
CHS, Zetten
Op de Christine Hermine School heb ik hard gewerkt, ook buiten de lessen, om wat van de school te maken. Ik deed de schoolkrant, feestjes, was Sinterklaas. 29-uur Nederlands en Godsdienst, dus een volledige baan, op LHNO (de huishoudschool), KVJV, INAS, VHBO. Ik ging dus om met vooral meiden van 13 tot bijna 20. Toen ik begon in Zetten, moest ik toch ergens wonen - ik heb zo een paar maanden in het Lentehuis gewoond, een van de internaten van de school. Dat was erg leuk, ik draaide de corvees mee en was intermediair tussen mejuffrouw Van Tricht, die een ijzeren tucht erop nahield, en de oudere meiden, waarvan sommigen hun lief en leed met deelden.
CNS, Herveld Een invalbaan voor iemand die doorgedraaid was na een bestuurscrisis, moties van wantrouwen van personeel en ouders enzovoort. Een rotsfeer om in te werken, maar binnen de klas merkte je er weinig van. Het waarnemend hoofd der school vond ik een achterbakse engerd. Hij had de coupe georganiseerd en vond zichzelf erg goed. Bah, ik was blij dat ik weer weg kon..
Gemeente MAVO, Tiel Op deze gezellige MAVO gaf ik AVO-vakken, maar vooral Nederlands. Het was een toffe school - op zo'n school zou ik wel leerling willen zijn geweest. De collega's gingen ook leuk met elkaar om. Er waren bandjes, koortjes, een toneelclub en dat soort dingen. Die directeur, mijnheerf van der Werf, was op mij gesteld. Het speet ons dat ik af moest vloeien.
MEAO, Tiel Een invalbaan voor Liesbeth die met zwangerschapsverlof was en daar nog wat aan vastplakte. Ik gaf Nederlands, vooral correspondentie. Het was matig leuk. Ik werd dol van het heen-en-weer scheuren tussen drie locaties - knap geroosterd hoor. Op de locatie Walburgsingel werd in het lokaal tegenover mij computerles gegeven. Het was opvallend hoe veel leuker mijn leerlingen dat vonden dan de andere lessen. Toen de collega een kennismakingscursus voor zijn collega's organiseerde, ging ik voor de bijl. Wat leuk zo'n Commodore V16
Recticel Holding, Kesteren Website van Recticel Bij Recticel werkte ik op de EDP-afdeling, het rekencentrum dus. Het was mijn eerste computerbaan. Al snel werd ik vreselijk handig met de toenmalige IBM-pc's die zomaar FL 35.000 per stuk kosten. Ik leerde er ook programmeren en de kneepjes van datacommunicatie - dat was toen heel spannend.
Lindeboom Computing Mijn computervaardigheden zette ik ook in de avonduren in. Ik gaf computercursussen bij het Betuws Administratie Kantoor in Ochten en bouwde een reserveringspakket voor rijschoolhouders en een projectadministratiepakket voor Hoveniers. Het waren de dagen van "Lindeboom Computing" en Lindeboom Software Maatwerk"...
Bekijk een mailing voor rijschoolhouders van Lindeboom Computing
HCS, Nieuwegein HCS was de sterrentent van Alberda-Jelgersma, Joep van den Nieuwenhuizen en paardenmeneer Melchior. Veel affiniteit met ICT hadden ze niet, maar ze dachten snel grof geld te kunnen maken met HCS. Boze tongen beweerden dat (vooral Joep) het bedrijf leegzoog.
Ik heb er niet lang gewerkt. Dat kon ook niet, want HCS liep op de klippen. Ik ontsprong net op tijd de "dans" - de afgang, het failissement).
Mijn voorwaarde, door mogen gaan met de bijbaantjes, werd ingewilligd toen ik bij HCS kwam!
Gemeente Arnhem Website van de gemeente Arnhem In Arnhem ging ik bij de gemeente aan de slag als coördinator i&a bij een dienst van de gemeente. Mijn sterke kant was dat ik benul had van netwerken en grote systemen, alleen van heel andere dan zij hadden. Toch kwam het goed. Na 2 jaar werd ik er hoofd automatisering. Naast aan het ICT-centralisatieproject werkte ik ook mee aan de nieuwbouw - met name de technische infrastructuur voor telefonie en data.
Gemeente Dordrecht Website van de gemeente Dordrecht Hoofd Automatisering werd ik ook in Dordt. Ik mocht er de centrale Automatiseringsafdeling opzetten, ITIL invoeren en het niveau van ICT opkrikken. Ik heb er ruim vijf jaar keihard gewerkt en in die jaren is Dordrecht van het computersufferdje gegroeid naar de top-gemeente als het op ICT aankomt. Toen ik vertrok waren alle 1600 werkplekken hagelnieuw aangeschaft in een europese aanbesteding en in korte tijd uitgerold en draaiend op Windows-XP. Let wel: als eerste gemeente in Nederland. Begin 2002 was het netwerk al het modernste in West Europa, compleet met een gemeentelijke glasvezelinfrastructuur en wireless netwerken in vergaderomgevingen. Het E-loket won in 2002 en begin 2003 veel prijzen en in 2003 en 2004 had Dordt met kop de beste gemeentelijk website van het land. Ik ging er weg omdat alles gedaan was wat mogelijk was - ik zou niet weten wat ik er nog moest doen.
Speciale pagina over mijn werk bij Dordrecht
Baronie College, Breda Van Dordt in september 2003 naar het ROC Baronie Collega in Breda, waar ik hoofd ICT werd, was een enorme, enorme stap. Je zou kunnen zeggen achteruit, gelet op de honorering en de stand van de techniek, met anderzijds vooruit: in Dordrecht was het werk wel af. Ik wilde weer ergens voor gaan, De uitdaging bij het BC is groot: weinig middelen, ontoereikend personeel en een gebrekkige infrastructuur.
Ik kreeg in Breda het vertrouwen en de kansen slagen te maken en mijn drie-jarig actieplan uit te voeren.
November 2004 maakte ik een studiereis naar de VS. Ik bezocht op verzoek van het Baronie College de ICT-conferentie in Tampa (Florida). Van de opgedane ervaringen doe ik verslag in een speciale website voor collega's bij het Baronie en in het land. Klik hier voor het openen van mijn Tampa-site.(gebruik het "kruisje" boven in je browserscherm om de Tampa-site te sluiten)
Het liep een beetje anders dan gedacht: het Baronie College fuseerde met het veel grotere ROC West-Brabant; je zou kunnen zeggen: werd opgeslokt. Dat kostte mij mijn baan, want één ICT-afdeling met één afdelingshoofd was wel voldoende.

Twee dezelfde visitekaartjes? Nee, zoek het verschil...

ROC West-Brabant / Radius-College Per 1 juni 2005 kwam er een nieuwe stevige uitdaging. Ik werd afdelingsmanager van de Laboratorium en ICT-opleidingen in Breda en Etten-Leur. Als afdelingsmanager was ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van verschillende MBO-opleidingen op Lab- en ICT-gebied.
Een mooie kans; een mooie mix van onderwijs (zonder les te geven overigens), ICT (iets later ook Lab) en management op een grote onderwijsunit . De eerste uitdaging was twee aparte opleidingen (en medewerkers) samen laten werken, onderwijsvernieuwing verder door te voeren, nieuwe markten aan te boren, de samenwerking met het bedrijfsleven te intensiveren en de opleiding financieel gezond te maken.

Ik had me bijzonder verheugd op de baan van mijn voorganger, met wie ik als diensthoofd ICT van het Baronie College prima zaken kon doen. Maar de bakens waren verzet. Mijn opvolger bij de dienst ICT van het grote ROC maakte me het leven zuur met het opleggen van allerlei restricties die fnuikend zijn voor de bloei van een ICT-opleiding. En ook de schooldirectie ontnam me de speelruimte die mijn voorganger had op het vlak van organisatie en inrichting van het onderwijs. Dat, in combinatie met het gevoel "verder van de bok af te zitten" deed me besluiten mijn oude vak in een voor mij plezierige werkomgeving op te zoeken.

Op 31 mei 2007 zwaaide ik af bij het ROC met een leuke afscheidsreceptie. Ik maakte er een pagina over. Klik hier om naar die pagina toe te gaan.

Gemeente Ede / afdeling I&A Op 1 juni 2007 begon een nieuwe periode: ik ben het nieuwe hoofd ICT van de gemeente Ede. Je zou kunnen zeggen: weer terug op het gemeentehonk.
De kennismaking met Ede voelde als het aantrekken van een fijne ouwe jas die jaren in een kast hing. Ik kreeg er een boel te doen en kon met een flink team aan de slag. Als eerste uitdaging werd het verbeteren van de klantgerichtheid genoemd. Daar voegde ik zelf het op een aanzienlijk hoger niveau brengen van de elektronische dienstverlening aan toe. Mijn Dordtse jaren zijn de nuttige inhoud van mijn rugzak gebleken.
Dat ik het Brabantse moest verwisselen voor het Veluwse was even wennen. Maar waarschijnlijk passen de enigszins behoudende Gelderlanders beter bij mij dan de Bourgondische Brabo's.

In Ede maakte de afdeling ICT, later mijn afdeling I&A, nadrukkelijk werk van het toepassen van Open Standaarden en Open Source software, aanzienlijk meer dan de gemiddelde gemeente dat deed - hoewel dat min of meer verplicht is in het kader van een regerings- en Kamerbesluit (Actieplan Heemskerk, Nederland Open in Verbinding, Nationaal Uitvoeringsprogramma).
Dat leverde Ede een nummer-1 positie in de NOiV-toptien op en internationale aandacht. Vanwege de adaptie van Open Source toepassingen, werd ik begin 2014 uitgenodigd door de Zuid-Koreaanse regering.
Ik maakte een webpagina over mijn spoedbezoek aan Korea: klik hier

Eind 2013 werd duidelijk dat de bedrijfsvoeringsafdelingen (ook) zouden worden gereorganiseerd. Mijn mooie grote afdeling I&A zou in drie stukken worden geknipt. DIV naar het Archief, de rest wat gehusseld in twee nieuwe afdelingen. Omdat ik daar weinig voor voelde en niet in de weg wilde lopen, heb ik, toen Arnhem mij begin 2014 benaderde voor een klus (zie onder), met Ede overlegd over een soort detacheringsconstructie in het kader van het gepredikte Edese mobiliteitsbeleid. Daar wilde Ede aan meewerken, mede met het uitzicht op het vervallen van mijn functie per eind september 2015.

Samenwerkingsverband Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden (en Rozendaal) / projectleider voorbereiding GemICT Vanaf 1 juli 2014 werd ik projectleider voor een samenwerkingsverband dat een regionaal SSC-IT wil opzetten. De bedoeling is dat de automatiseringsafdelingen van de deelnemende gemeenten op gaan in een nieuw bedrijf dat alle deelnemers bedient.
Deze klus was voor mij een buitenkansje - ik zag hier een mooie uitdaging in en het streelde me dat ik hiervoor gevraagd ben, al moest ik nog wel een ware sollicitatiemolen door.
Het was een pittige klus waarbij vooral de mensen die het moeten gaan maken belangrijk zijn, maar waarvan pakweg 15% wegbezuinigd wordt. Lang niet iedereen zit op zo'n verandering te wachten en qua techniek zijn er nogal verschillende keuzes gemaakt.

In oktober 2015 had ik een businesscase geleverd, een formatieplan en een (concept-)bedrijfsplan. Bovendien was het draagvlak herwonnen.
Het nieuwe management van het SSC gaat met mijn resultaten de nieuwe organisatie inrichten.

Toen de klus in Arnhem afgerond was, wilde ik niet terug naar Ede. Ik zocht en vond een mooie nieuwe stek.

Gemeente Zutphen / afdeling I&A Op 19 oktober 2015 startte ik bij de gemeente Zutphen als teamleider I&A.
Ik verheugde me op die baan om meerdere redenen. In willekeurige volgorde: De organisatie heeft ambities; er moet wat gebeuren en ik wil graag bijdragen aan de transformatie waar Zutphen voor staat. Daarnaast zal ik vanwege de kleinere schaal ook met inhoud bezig kunnen zijn - dat vind ik leuk; ik hou van e-dienstverlening en techniek en sparren met deskundigen op dat vlak. Bij de kleinere schaal horen korte lijnen en na de moeizame besluitvorming in het Arnhemse is dat iets waar ik naar uit zie.
Ja,... dan is er ook nog de stad Zutphen. Een mooie oude Hanzestad met een prettige sfeer op straat; dat voelt goed!
Mijn eerste jaar was niet gemakkelijk omdat er een groot verschil tussen het draagvlak "boven" en op de vloer was. Mijn draai vond ik pas in het voorjaar van 2017. Ik ben niet van opgeven, maar dat draaimoment kwam op tijd.
Omdat het team I&A lekker ging lopen, konden bij de "teamleiders-stoelendans" eind 2017 er een paar teams bij. Dat werden Facilitair en Documentair Informatie Beheer. De opgave voor 2018 en verder is het ensemble goed op elkaar te laten inspelen, misschien wat te reshuffelen.