Vrije tijd

Vrije Tijd


Zeezenders

Ken je ze nog? Mi Amigo, Veronica, Noordzee? Mijn huiswerk maakte ik vroeger met het oor in de radio. Ik nam ook veel op en daardoor kan ik makkelijk het gevoel-van-toen weer terughalen. Pure nostalgie. Er komen steeds meer internetsites over de zeezenders. Ik was van plan zeezenders.nl op te zetten, maar dat hoeft al niet meer. Met mijn plakboeken, geluidsbanden, stickercollectie en dergelijke doe ik niet zoveel, maar heel af en toe duik ik er graag even in weg.

In de herfst van 2108 bezocht ik het Caroline-schip Ross Revenge voor de Engelse kust.
Klik hier voor wat impressies van dat bezoek.

>P> Klik hier voor een Caroline-jingle
Klik hier voor een Noordzee-jingle

 

Muziek

De radio Vrij Kampen studio in de dakkamer De radio Vrij Kampen studio in de dakkamer Toen ik met mijn "Bonzo Light Drive In Show" op pad ging, moest ik natuurlijk veel (dans- en top40-) muziek bij me hebben. Ook "Radio Vrij Kampen" draaide vooral muziek, 50% nieuw, 50% gouwe ouwe. Uit die tijd heb ik veel singletjes.

Klik hier voor een aparte Radio Bonzo-pagina.

Klik hier voor pagina over Bart Bonzo op 1224.

De eerste single die ik kocht, was de Mozart Symfonie nr. 40 van Waldo de los Rios. En af en toe koop ik nog wat singles, meestal een stapeltje. Ik doe ze netjes in bakken en streep in het Hitdossier aan wat ik heb. Er is veel dat nog ontbreekt, maar ik heb ook veel, pakkumbeet zo'n 15.000 van die schijfjes (oeps). Die singles draai ik nog maar zelden, soms als ik er echt zin in heb; het is nogal tijdrovend en als ik eenmaal bezig ben weet ik niet meer van ophouden. Ik word dan erg melancholisch of juist het tegenovergestelde: ik word er heel vrolijk van.
Yes, ik heb kaartjes voor het Stones-concert in de Kuip! Mijn smaak is nogal breed. Ik vind smartlappen leuk, maar ook Jimi Hendrix, Deep Purple en Led Zeppelin. Ondertussen groeit de cd-collectie -ik weet nog dat ik de eerste kreeg: een verzamelaar met classic highlights, waaronder ... die nr 40, ja. Wat een onzin - zo'n cd, die nieuwigheid kon nooit het vinyl vervangen. Jaja. Nieuwe popcd's die ik bijvoorbeeld koop zijn van Blof, De Dijk, de Red Hot Chili Peppers of Coldplay. Mijn cd's en singletjes klinken het mooist door mijn 1000 Watt Electro Voice speakers. Die zijn een beetje groot voor in huis, maar ik ben er erg aan gehecht.
Zelf speel ik bijna niks. Nou ja, een beetje djembe en ooit heel goed blokfluit. Tot op het podium, gedreven door Sjoukje met wie ik privé-les had. Vooral het fietsen naar de muziekschool was leuk. Ik heb ook een accordeon, maar daar kan ik niks van. Jammer, want ik zou graag met zo'n ding terrasjes aflopen of bij een smartlapkoor meejammeren.

 

Bourgogne

Mijn bourgondische huis in Savianges Ik heb er een huis - het is mijn "verzekering". Als het hier echt te vol en te ruw wordt, trek ik me terug en zien jullie me nooit weer. Het is er heerlijk relaxt toeven, al moet ik er veel klussen om de boel overeind te houden.
Klik hier voor meer informatie over het huis in Savianges (opent in nieuw venster).

Lezen en Lezen

 

Lezen is leuk. Ik lees natuurlijk veel vakbladen (moet wel om bij te blijven), heb een abonnement op NRC en het zaterdagexemplaar van de Volkskrant koop ik wel eens.
Ik heb vrij veel boeken. In Breda, maar zelfs in Frankrijk staat een leeskast.
Benieuwd naar mijn boekenkast? Klik hier.

 

Radio's

Sinds mijn veertiende groeit een verzameling oude radio's. Het loopt een beetje uit de hand en dat merk je als je ze moet verhuizen. Inmiddels zijn het er ruim honderd. De selectiecriteria houden verband met leeftijd en of ze al of geen druktoetsen hebben - die wil ik liever niet, tenzij ze wel heel exclusief zijn. Favoriet zijn bakelieten kasten van voor 1940. Om ze te repareren heb ik een enorme collectie onderdelen. Dat repareren is leuk en kan ik aardig, dankzij wat metertjes en een radiobuizenboek waar alle stroompjes en spanningen in staan - zo kun je zo'n radio met wat benul van hoe een radio werkt meestal aan de praat krijgen.

Ik begon ermee om pakweg elke veertien dagen er eentje mee te nemen van het Waterlooplein. Liftend heen en met de bus, ingeval van succes, terug. Aanvankelijk waren ze voor de sloop, om onderdelen voor middengolfzenders bijeen te sprokkelen. Maar zo'n hele mooie overleefde. Gaandeweg ging het steeds meer om de radio's en minder om de onderdelen. Nu zie je ze niet meer, behalve dan voor te veel geld in een rommel/"antiek"-winkel. En ook in Frankrijk is het voorbij met de appel en het ei. Ik heb er ook wel genoeg.
Foto's: (boven) oldtimer-radio's op een zoldertje in het huis in Breda; (onder) een doosje krachtige zendbuizen

 

Sport?

Hallo, dit is stuurman Bart Sportief ben ik niet. Meer een soort gelegenheidssporter. Een stukje skaten vind ik leuk (gaat niet echt soepel), zeilen vind ik fantastisch, maar doe ik zelden. Ik mag graag een flink stuk sjouwen.
Ik heb een jaar gefittnest, in het begin zelfs vier keer per week een paar uur. Logisch dat er de klad in kwam. Bij een popconcert vind ik hopsen heerlijk- ik kan dan mijn benen moeilijk stilhouden.

 

Klussen

Dat is een "noodzakelijke" hobby, die ik steeds afzweer, maar toch weer oppak. Toen het huis in Dodewaard een keer zo groot was en helemaal af, compleet met schuren en hobbykas dacht ik: bah, dit nooit weer. Maar ik begon aan een projecthuis in Frankrijk, daarna aan het vreselijke project Singel (4 jaar ploeteren), daarna aan het Papegaaienhuis in Breda, daarna de boshuizen in Ede. Natuurlijk kun je ook een huis kopen dat een ander al heeft opgeknapt, maar daar ben ik te kritisch en te zuinig voor. Ik wil het beter en kan het beter. Hoelang ik dat nog volhou?

 

Oud Roest

dit is mijn Magirus Deutz vrachtauto uit 1952 Sven bij de Magirus Zo'n sloperij in Frankrijk is een Walhalla (1995)

In de tijd van de zeer smalle beurs kocht ik noodgedwongen een paar keer per jaar een erg gammel autootje. Vooral in de tijd voor de APK was dat dolle pret: voor 50 of 100 gulden had je al wat. Verzekering moest, maar belasting, ach, grote kans dat je toch niet gesnapt werd. Ik had verschillende Kevers, een Dafje, een Brandweer (gereedschapwagen) en heel veel Eendjes. In Frankrijk staat nog een Eendje uit 1957 op restauratie te wachten.
Klik hier om mijn "autodossier" in te kijken

 

Motorfietsjes

Mijn eerste motorfiets heb ik nog steeds. Het is een Suzuki GS400 met pakweg 50.000 kilometer op de teller. Er op rijden doe ik maar weinig meer, want Zoek staat in de schuur in Frankrijk. Sinds het veranderen van de klassiekersregeling is-ie geschorst, maar in Frankrijk maalt er niemand om als je rondjes tuft.
In Breda staan twee andere gemotoriseerde fietsen, een Chinese Chang Jiang M1M uit 1963 en Motoconfort uit 1949. In Ede staan een Suzuki Marauder en een Ural M72. Ik geef het toe: dat is wat veel motorgeweld.
Op de foto zie je de Ural M72 uit 1952
Klik hier om mijn motoren te bekijken