Kast

Wat staat er in mijn kast?


Mijn boekenkast is veel te klein. Op sommige planken staan dubbele rijen. De achterste rij is niet echt minder dierbaar; soms zijn het boeken voor de heb, maar doorgaans is er geen andere plaats. Na de verhuizing naar Breda is de indeling niet zo goed. Niet alle schrijvers en thema's staan bij elkaar en dus ben ik wel eens wat kwijt als ik iets na wil slaan of alleen maar even vasthouden. Ik ga nog wel eens sorteren en dan wordt de achterste rij vanzelf een parkeerrij.
Als je met je muis over mijn kast-zoekplaatje gaat, kom je vanzelf boekenrijtjes tegen....

Radioboeken Het Bureau, J.J. Voskuil Marten Toonder, Bommelboeken Milieu en Cultuur Computerboeken, vooral HTML en Linux Autoboeken; Vraagbaaks, Citroen Jan Wolkers en Geert Mak WF Hermans, R Campert, A Helman Tolkien, Simon Vestdijk Gerard Reve Radioboeken
Het Bureau van J.J. Voskuil
Marten Toonder, Bommelboeken
Milieu en Cultuur
Computerboeken, vooral HTML en Linux
Autoboeken zoals Vraagbaaks, Citroen
Jan Wolkers en Geert Mak
W.F. Hermans, Remco Campert, Albert Helman
Tolkien, Simon Vestdijk
Gerard Reve
Mappen
Deze kast staat op mijn werkkamer op de eerste verdieping. Naast boeken staat er ook een audio-installatie in, cd's en wat rommelkistjes.
Bovenop staat de familiependule, mijn Dodewaard-zwaailamp, een discolamp met een draaischijf. Links in de hoek staan foto-albums.

Reve, Gijsen, Brouwers
Jeroen Brouwers is een favoriet. Ik word natuurlijk niet blij van bijvoorbeeld "Bezonken Rood", maar voor het historisch besef zijn de boeken van Jeroen goed. Ze helpen me het verblijf van mijn vader in IndonesiŽ in een een beetje te verklaren. Daarvoor zijn "De Zondvloed"en "Bezonken Rood" beter dan het favoriete boek van mijn vader, "Rubber", dat de koloniale overheersing van Ons IndiŽ ongveer als een vanzelfsprekendheid beschouwt .
Van Marnix Gijsen zie je staan: "De grote God Pan", "De vleespotten van Egypte", "Klaaglied om Agnes" en "De afvallige".
Gerard Reve lees ik nieuwsgierig, net als de dagboeken van Hans Warren. In het Reve rijtje staan o.a. Ik heb een twijfelachtige staat van dienst op het gebied van vriendinnen, maar die geeft een duidelijke indicatie hetero. Naast elkaar: "Brieven aan matroos Vosch", "De Taal der Liefde", "Lieve Jongens" en "De Vierde Man".
Top
J.J. Voskuil
Dit staat tegoed. Ik ben nog niet aan het Bureau begonnen. Nou ja, een beetje diagonaal doorgebladerd en af en toe een pagina gelezen. Het zijn duizenden pagina's die me wel trekken, maar waar ik nu even geen tijd voor heb. Toch wilde ik het Voskuil-rijtje gewoon hebben. Van de boeken in de kast heb ik ongeveer driekwat gelezen.
Deze boekenkast is ongeveer de helft van wat ie ooit was. Tijdens een boedelscheiding raakte ik de helft van de zorgvuldig geselecteerde verzameling kwijt. Nadien heb ik van die helft ongeveer een derde weggedaan, waaronder een stuk of tien boeken van Cor Bruijn - die vielen bij boedelverdeling mij toe, maar Cor Bruijn is niet echt minj favoriete schrijver. (Syl de Strandjutter, Heert mijn Zoon, waar zijt Ge? ...) Zo ontdeed ik me van meer culturele hoogstandjes.
Top
Zendamateur
Ooit bouwde ik zenders en stereocoders om uitgaan en hobbies te betalen. Nadat ik tegen de lamp liep en de rechter dreigde met celstraf, besloot ik dat ik niet meer gepakt mocht kunnen worden op zender-bezit. Een C-zendmachtiging was daarvoor de oplossing. Zenden op de Europa-band, de Middengolf of FM mocht dan ook niet, maar op bezit van apparatuur daarvoor kon je niet meer veroordeeld worden.
Je ziet een cursusboek van de VRZA (Vereniging Radio Zend Amateurs) en van de VERON (Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland). Dat waren twee cooncurrerende clubs. Ik begon bij de VRZA, maar werd wegens illegale zendpraktijken geroyeerd. Dat experimenteren met power-zenders om plaatjes te draaien mocht bij de VERON natuurlijk ook niet...
Al die boeken zijn erg gedateerd; daar waar schema's opgenomen zijn, betreft het ontwerpen met radio-buizen. Van transistoren moest ik niks hebben, die gingen veel te snel stuk als je ze overbelaste en je zag daar niets van. Een radiobuis met veel op z'n kop werd blauw (mooi!) en daarna rood (eng!).
Top
Vraagbaak
Als je aan auto's sleutelt, is een Vraagbaak onmisbaar. Het rijtje is beperkt, omdat ik gestandaardiseerd was op Citroen-tjes. Soms kocht ik een Vraagbaak (of een variant daar op), omdat ik dacht zo'n autootje aan het eind van zijn leven nog eens te kopen om weer een jaartje vooruit te kunnen met steeksleutels, tuinslang, een panty, supertape en GunGum-kit in de kofferbak.
Ik heb ook enkele collector-items, zoals de 2CV-boeken, maar ook van de FIAT-500 en 600 en DAFjes. De Nekaf-boeken hebben vermoedelijk de hoogste handelswaarde, al interesseert me dat niet zo.
Top
Milieu en Cultuur
Een hele plank Milieu en Cultuur. Bedoel je ook Kunst? Nee, ik heb helemaal geen kunstboeken. Wat ik had op dat gebied was zo'n drama, dat ik het weg heb gedaan (Kringloopwinkel Dordrecht). Op de foto is deel ťťn uit "Wereldgeschiedenis" het meest opvallende boek. Daarnaast staan nog enkele geschiedenisboeken, ook over de prehistorie, maar Middeleeuwen en Gouden Eeuw zijn ook vertegenwoordigd.
Uit het "Zwartboek over het Nucleaire Tijdperk" (Greepeace) en "Straling, mag het ietsje meer zijn" (Els de Groen - Strohalm) heb ik veel geleerd. Ze bevestigden en onderbouwden mijn anti-kernenergie-opvattingen. Deze boeken zijn nog steeds actueel, "Het einde van de nucleaire droom" over Tjernobyl en andere ongelukken is verouderd.
Op de foto, moeilijk te zien, staan twe klassiekers: het "Rapport van de Club van Rome" en "Levende Natuur"van Jacques P. Thijsse.
Ietsje naar links (niet op de foto) staan boeken van Karl Marx en Friedrich Engels. Ik geloof niet dat ik die binnenkort weer ga lezen.
Top
Wolkers
Jan Wolkers vind ik een boeiende figuur. Als hij ergens een praatavond houdt (dat zal nu wel minder worden of niet meer gebeuren), ben ik er graag bij. Ik heb enkele gesigneerde boeken. Natuurlijk leest Wolkers gemakkelijk. Niet te moeilijk, niet gekunsteld. En met een schitterende doodgewone fantasie.(Zet op Rottum een oorkruiper op het puntje van zijn lid om te zien of ie erin kruipt - van dat soort dingen)
Van Wolkers heb ik alles gelezen wat 'ie ooit publiceerde, maar veel boeken van hem heb ik niet meer. (Boedelscheidingen, uitgeleend-niet-terug enzo). Het zijn ook niet echt heb-boeken.
In mijn kast staan: "Groeten van Rottummerplaat", De Perzik van onsterfelijkheid", Gesponnen Suiker", "Horrible Tango", "Sepentina's Petticoat" en "Kort Amerikaans".
Top
Toonder
Olie B. Bommel is leuk, maatschappijkritisch en ontnuchterend. Ik lees heel graag zo'n strip-met-tekst. Welke de beste is? Misschien wel "De Bovenbazen", waarin Bommel een soort uraniumwonder koopt en er zakelijk wereldheerser mee wordt. Door zijn stommiteiten staat de beurs op de kop en gaat de wereld om hem heen naar de knoppen. Natuurlijk komt dankzij Top Poes alles toch nog goed.
Tegenwoordig mag je op de middelbare school voor je lijst Marten Toonder lezen. Dat was "in mijn tijd" wel anders. Wij lazen echte literatuur, zoals "Dorp aan de rivier", "Oeroeg" en de "Herberg met het hoefijzer".(hm)
Top
Linux
Ik heb een enorme hekel aan Microsoft. Slechte producten die door de marketingbedriegers opgedrongen worden. Elk jaar opnieuw een "nog beter product dat nooit meer vastloopt en sneller is". Jajaja, wie gelooft dat nog.
Geef mij maar Linux. Deze website draait op Linux-servers!
Ooit was ik erg handig met Clipper, waarmee ik een hovenierspakket heb gebouwd. Programma's maken vind ik leuk. Het is een soort puzzeltje met veel oplossingen. De kunst is het programma zo snel mogelijk te maken met zo weinig mogelijk code. En daarbij moet het natuurlijk ook nog prettig te gebruiken zijn.
In de kast staan ook Java- en Java-script-boeken. Daar ben ik mee bezig geweest, maar heb ik niet echt doorgezet. Later misschien nog 's.
Top
Vestdijk
In het Vestdijk-rijtje staat niets van de Anton Wachter-serie. Zijn leukste vond ik "De dokter en het lichte meisje", maar je ziet ook "Pastorale"en "Rumeiland". Naast Vestdijk staat Harry Mulisch. Ik heb "de Terugkeer", "Archibald Strohalm" en "De diamant". Van die film van Mulisch begreep ik geen snars.
Door zijn neutrale rug zie je het Hoerenboek van Ischa Meijer niet, ik heb het met plezier gelezen, dat lukt in een uur - zoveel hoeren bezocht ie nou ook weer niet.
Herken je Jan Foudraine? (Wie is van Hout, Oorspronkelijk Gezicht). Ik begon aan hem omdat ik geÔnteresseerd was in Baghwan. Daar ben ik nooit aanhanger van geweest, maar het fenomeen intrigeerde me. Wat deed die Ramses Shaffy daarbij? En die psychiater?
Ik ben 's in Heerde wezen kijken en ook in een Baghwan-gemeenschapje in Tiel (of all places).
Top
Succes86
Op een plank staan gedichtenbundels en gebundelde verhalen. Titels zijn dan: "Goed Gebundeld", "Mooi Verhaal 1998", "Succes'86". Er staan ook een paar "Hebbes"-boekjes. Daarin staan essays of hoofdstukken uit vaak nieuw werk van nieuwe schrijvers. Als je je aangesproken voelt kun je met de kortingsbon achterin "Hebbes" naar de boekwinkel hollen om de rest te lezen. Wel een leuk concept.
Van die niet-leuke Frederik Hermans heb ik ook enkele boeken, waaronder het aardige boek "Herinneringen van een engelbewaarder". Staat Remco Campert ook nog op de foto? ("Tot Zoens", "Het leven is verukkelijk")
Stel je bij mijn gedichtenboeken niet teveel voor. Ik ben niet zo'n gedichtenlezer.
Top
Mappen
Alle huis-, belasting-, telefoon-, apparatuur- etc etc-documenten doe ik netjes in mappen. Ik kan zo alles vinden. Dat bijhouden doe ik een keer per week, zo kost het niet zoveel tijd.
Toch is mijn werktafel twee meter rommeligheid. Vooral zooi van mijn werk trouwens.
Top