Caroline-schip 2018

Naar de Ross Revenge van Radio Caroline (2018)


Bart met Caroline-embleem op het schip op de achtergrond Naar de Ross Revenge!

Nadat de Mi Amigo van Radio Caroline zonk, was het een tijdje stil rond het station dat zoveel radiohistorie heeft geschreven. In Engeland, maar ook voor de Nederlandse kust als zendstation voor Caroline zelf, maar ook voor Radio Mi Amigo en Radio Monique.
Toen het Veronica-schip op het strand van Scheveningen lag, heeft zelfs Veronica nog gebruik gemaakt van een Caroline-schip.

De opvolger van de Mi Amigo was de Ross Revenge, een grote IJslandtrawler met een enorme motor. Het schip werd in een illegale actie geplunderd door de Engelse en Nederlandse regering en dat was het eind van de zee-uitzendingen.
Toen spullen teruggegeven werden, was exploitatie van het station eigenlijk niet meer mogelijk, Maar Caroline was inmiddels via kleine zenders in Engelenad en op internet al weer terug.

Over de Ross Revenge ontfermde zich een aantal vrijwilligers. Ze knapten het schip op en vonden een ligplaats in de omgeving van Harwich. Dat is te bereizen vanuit Nederland en ik regelde een bezoekje in de herfst van 2018. Samen met collega Peter ging ik naar de Ross Revenge!
De trip: met de nachtboot naar Harwich, stukje rijden, een tender naar de Ross Revenge vice versa en weer met de nachtboot terug naar Hoek van Holland.

 

de Ross Revenge vanaf de zijkant gezien de Ross Revenge vanaf de achterkant gezien Wat een geweldig schip

De Ross Revenge is het laatste radioschip dat nog intact is en op zee vertoeft. Er wordt zelfs nog vanaf uitgezonden, zij het in de vorm van een stream die een eindje verderop op 648 kHz middengolf (de oude BBC-frequentie) wordt uitgezonden. Het Veronica-schip, de Norderney, bestaat ook nog, maar is helemaal gestript en verbouwd.

De Ross revenge is een indrukwekkend schip. Vuurrood, groot en robuust, een flinke mast erop.

 

een van de twee boordstudio's Boordstudio's

In het verleden werden vooral programma's aan boord afgespeeld die op land waren opgenomen. De tender bracht ze eens per week naar het schip, samen met voorraden waaronder uiteraard vooral veel diesel voor de grote generatoren in de generatorruimte.
Om ook vanaf het schip uit te kunnen zenden, zijn er twee boordstudio's. Eigenlijk drie, als je het benauwde hokje van de nieuwslezer meerekent.
Natuurlijk zijn er ook een discotheek met vinyl, een kombuis, stuurhut, voorraadkamers en slaapverblijven.
Het belangrijkste op een radioschip is echter ....

 

 

de 50 KW Ampliphase zender (voorkant) de 50 KW Ampliphase zender (achterkant) De zenderruimte

Het hart van een radioschip is de zenderruimte. Op de Ross staan verschillende zenders, waarvan de 50 Kilowatt Ampliphase het indrukwekkendst is. Om het zenden op 1 maast met 2 zenders tegelijk mogelijk te maken, was een ingenieuze wisselconstructie bedacht waarbij het hoogfrequent op de mast steeds van zender naar zender kwam.
De gigantische hoeveelheid zendvermogen liep vanuit de zenderruimte door een enorme isolator door het dek naar de mast.
De zenders zijn gereconstrueerd met behulp van het terug gekregen illegaal geconfisceerde materiaal. Goed gedaan, maar zenden zit er niet meer in.

 

 

de antennemast Tower of power

De huidige mast staat er voor de show op en is een heel stuk kleiner dan de 90 meter die ooit op de Ross Revenge torende - het hoogste bouwwerk ooit op een schip.
Het is niet moeilijk voor te stellen wat een lef er nodig is om werkzaamheden aan de antenne te verrichten. De Ross Revenge lag tijdens mijn bezoek op een gladde zee, maar dat is vaak anders. De mast zwenkt dan meters heen-en-weer en er komen enorme krachten op mast en tuien. Er ging nog wel eens een zendmast verloren op de radioschepen en van haar 90 meter hoge mast heeft Caroline maar twee jaar plezier beleefd..

 

 

op het voordek staat LA Caroline 648 we worden hartelijk uitgezwaaid Love is all you need

Op het voordek staat met grote letters LA Caroline 648. Die 648 (van de huidige uitzendfrquentie 648 kHz) is relatief nieuw. Er stond het langst 319 - de golflengte in meters waarop werd uitgezonden.

LA staat voor Loving Awareness; het "geloof" van Caroline, dat met verbroedering en liefde te maken heeft. Door de jaren heen heeft het station regelmatig LA-spots uitgezonden. De inspriratie komt van Ronan, de oprichter van Caroline die steeds is blijven investeren in zijn radiostations.
Misschien is het door LA dat Caroline nog bestaat en tientallen jaren alle wetten, regels, stormen, averij en strandingen doorstond.

Bij het vertrek van het schip stond de vrijwillige bemanning ons liefdevol uit te zwaaien - dat doen ze met alle bezoekers. LA zeg maar.