Vakantie Zomer 2006 - Mudam

Mudam, museum in Luxemburg voor moderne kunst (Zomer 2006)


Het Luxemburgse museum voor moderne kunst Mudam is opgedragen aan de groothertog van het land, meneer Jean. Meneer Jean knipte op 1 juli 2006 het lint door van "zijn" museum.
Speciaal voor het museum is een lettertype ontworpen. Je ziet dat het niet gemakkelijk lezen is, ook al omdat soms letters gespiegeld worden (Logo: de eerste en laatste M van Mudam worden verschillend geschreven.)

 

Het gebouw is licht van kleur en er treedt door de grote glaspartijen veel licht binnen.
Er is een enorme berg natuursteen verwerkt en gecombineerd met roestvrij staal en glas. Daarbij is niet op een grijpstuiver gekeken. Zo zijn de trapleuningen van steen in de wand gehouwen - volgens een kenner (Wil) een lastige en dure klus.

Het ontwerp verenigt oud met nieuw. Het oude is daarbij het restant van een paar honderd jaar oud fort. Het museum is midden in de restanten van de vestingwerken neergezet en het (nog lege) buitenterrein bouwt verder op de ruďnes.
Ik vond die combinatie erg mooi. Zonder het gebouw zouden de ruďnes het terrein voor junks en een paar bejaarden zijn - een saaie en dooie bedoening. Het museum blaast de plek nieuw leven in - een prima idee.

 

In het museum zijn op veel plaatsen gebruiksvoorwerpen of andersoortige elementen verwerkt met een hoog creatief gehalte. Zo zijn er bijzonder caféstoelen, de rijwielblokken, de bibliotheekkasten en ook sommige verlichtingsarmaturen zijn heel bijzonder (foto).

 

Het werk staat ruim - kijk maar. Hier zie je het skelet van een houten boot, die door honderden gouden pijlen is getroffen. De boot staat/hangt ondersteboven en onder de boot hangt/zweeft een Apple Ibook. Ik hoorde van de bewaker dat het niet de bedoeling is die Apple aan te raken - ik deed dat wel omdat ik iets interactiefs verwachte.
Met een touw is een vogelkooi aan de boot gekoppeld, met in die kooi een heel stel zingende kanariemannen. Tja, da's nou kunst....

 

In een van de zalen was een kapel-achtig vertrek geplaatst met "glas-in-lood" met röntgenfoto-composities.
Ik maakte er deze foto.

 

In de galerie lag en hing werk te koop. Ter opluistering was deze meneer aan het werk. Hij bedrijft een vorm van pointilisme, waarbij hij foto's in een erg lage resolutie op zijn iMac weergeeft en die overbrengt in olieverf op doek. Dat overbrengen doet hij met en uit de hand, waardoor het geen simpel ingevulde projectie wordt. Het resultaat is best leuk.

 

Ik vond natuurlijk ook de Mac mooi. De meneer genoot dubbel van zijn Mac, want de galerie werd gevuld met zijn arbeidsvitaminen.

Klik hier om terug te gaan naar de pagina over de zomervakantie van 2006