Warschau, voorjaar 2017

Lang weekend Warschau, april 2017


 

Toch nog even wegfladderen... Nee, na een jaar met drie vlieguitjes van vele uren, wordt er het hele jaar 2017 NIET gevlogen.
Nou ja, eentje dan: Warschau - dat is maar een klein stukje.
Voor het eerste weekend van april was goed weer voorspeld. Onverwacht warm zelfs in Warschau; achttien graden!
Op de foto's zie veel wolken, maar ook de zon. En zowaar kon op terrasjes van een biertje genoten worden. Mmmmm...

 

 

Er is niet heel veel te beleven in Warschau. Sinds kort is er een leuk klein museum voor moderne kunst - uurtje en dan heb je het gehad, er is een groot oorlogsmuseum (hou ik niet zo van), er is iets rond het joodse ghetto.
Niet verbazingwekkend dat WO-2 zoveel aandacht krijgt, Warschau is ongelooflijk hard getroffen. De stad werd gestraft voor de opstand tegen de Duitsers in 1944 en moest daarom met de grond gelijkgemaakt worden. Dat is helaas goed gelukt.

De grootste attractie is een beetje door de compleet gerestaureerde binnenstad flaneren en je vergapen aan de gebouwen. De toevoeging uit 1945 - 1980 is mooi van lelijkheid. Met veel beton, strakke gevels en als er decoratie is, dan gaat het over stoere mannen en vrouwen, met korenschoven, gebalde vuisten en gewerenis.

Bier is goedkoop in Polen en er gaat heel wat doorheen. Ik pas me soms opvallend makkelijk aan.

 

Fijn in de zon op een van de mooi gerestaureerde pleinen!
Na de Tweede Wereldoorlog werd Warschau met Russische steun uit de as weer opgetrokken. Met gebruikmaking van oude ontwerpen en foto's, zijn veel straten in oude luister hersteld. Je zit op een "eeuwenoud" plein dat eigenlijk dateert van pakweg 1950 - best gek.

 

Ik zeg niks. Maar dit is een oer-Hollandsche Gazellefiets van de bekende fabriek in Dieren.
Fietsen zijn er genoeg te koop in Polen en daar een stuk goedkoper dan in Nederland.

Rarara, wat doet deze Nederlandse Gazelle hier?"

 

Sprookjesachtige lanen verlicht je met gaslicht. Ik zag het in Warschau op verschillende plekken.
Wat onderzoek leverde op dat de lantaarns niet met een mechaniekje worden aangestoken.
Er is een kraantje dat je met een haak aan een stok opent en sluit. Vervolgens kun je met een vlam op een stok de lantaarn aansteken. Net als in aloude tijden.
Wat een werk! Maar volgens mij gebeurt dat echt op die manier...

 

 

Er komen niet veel toeristen. Misschien vinden ze het een beetje luguber?
Maar het verwaarloosde joodse kerkhof is prachtig! Na 1945 was er niemand meer om de graven te onderhouden en de stad waagde zich niet aan omploegen. Dan krijg je wat je ziet: een mooi overwoekerd kerkhof, door de natuur en de tijd verzwolgen.

Aan Wil is zoveel mooi gehouwen hardsteen besteed. Ze herkent sommige tekens en de symbolen - nog niet zo lang terug hakte zij die letters en symbolen omdat daar geen machines voor zijn. Voor ze begon te hakken, legde ze voor e zekrheid de tekst nog even voor aan de Haagse rabbijn om geen fouten te maken.

Benieuwd of "haar stenen" er over 100 jaar ook zo uitzien.

 

Een avontuur, dat Wizz Air in het kader van goedkoop, goedkoper, goedkoopst.

Het is bijna vermakelijk om te zien hoe het allemaal nog minder kan, Dat er verschil bedacht is tussen kleine cabine-bagage (voor onder de stoel) en trolleys die tegen betaling in de toplockers mogen. Dat je een vliegtuig in tien minuten kunt volstampen, met nog minder personeel, nog krapper zitten.
Wizz Air kan dat goed.