Weekendje Praag (maart 2013)


Met Wil naar Praag (1 - 3 maart 2013)

Vanaf de Praagse burcht heb je een fantastisch uitzicht op de oude stad. In de verte de bekende Karelsbrug. De eerste maanden van 2013 zijn reismaanden: jaarwisseling Frankrijk, begin februari Rome, begin maart Praag, eind maart India en begin mei Frankrijk. Oei, da's niet mis!

In Praag was ik eerder geweest, waarbij de vakantie eind 1989 heel bijzonder was, omdat ik toen in Praag de "Fluwelen Revoltie" meemaakte. De Praagse burgers verwierven toen hun democratie; Havel werd 27-12 (?) hun gekozen president.

bij de foto: Vanaf de Praagse burcht heb je een fantastisch uitzicht op de oude stad. Je ziet ook de bekende Karelsbrug.

 

Prachtig Praag

Straatbeeld Praag spiegelende ramen

Praag is enorm fotogeniek. De oude binnenstad is een aaneenschakeling van prachtige gebouwen uit verschillende tijden. Vooral in de periode 1850 - 1930 is er veel en vooral groots gebouwd, al kijk je je ogen ook uit in de middeleeuwse straten en de eeuwenoude kerken.
De meeste gebouwen zijn inmiddels (weer) in goede staat, mooi gerestaureerd. Hier en daar schreeuwt iets om aandacht.

foto's: Zomaar een straat in Praag zoals je er heel veel ziet. Mooie gebouwen, veel levendigheid. De foto rechts weerspiegelt de neo-classistische gebouwen aan de overkant.  

 

St Vitus kathedraal

Het schip van de St. Vitus is circa 125 meter lang Mooie gebrandschilderde glas in lood ramen in de St Vitus Best koud: de spuwers op het dak hebben ijstongen!

De Praagse burcht ligt gezien vanuit de oude stad aan de overkant van de Moldau. Je kan de rivier op veel manier oversteken, bijvoorbeeld over de eeuwenoude Karelsbrug.

De burcht is een enorm complex, met kerken, straten en regeringsgebouwen en musea. Hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is de St Vituskathedraal. Ze staat bekend om haar enorme afmetingen, maar ook vanwege de bijzondere gebrandschilderde glas in lood ramen. Een paneel daarvan moet je gezien hebben als je er bent: de raampartij van voorheen de Slavische bank, met de naam van die bank er duidelijk op.

Het was koud in Praag - dat kan je verwachten begin maart. Gelukkig viel er geen drupje regen en was het vrij zonnig. Op de straten zag je hier en daar nog restjes sneeuw, 's nachts vroor het. Leuk waren de ijzige tongen van de spuwers van de St. Vitus!

 

Leuk, knus!

Best lekker, zo'n soort chipskrul Dat is smikkelen en smullen van die koekrollen, vindt Wil

Kraampje met koekrollen boven gloeiende kolen Praag is een gezellige stad. Niet overal, want noem die betonnen Stalin-wijken maar 's gezellig, maar de oude binnenstad houdt het midden tussen Anton Pieck en de Parijse glorie.
Bovendien is er van alles te zien en te beleven. Praag bruist.

Het hart van de (oude) stad is het stadsplein, waar je bij kraampjes wat kan smikkelen. Voor mij onbekend: een gefrituurde aardappelkrul aan een stokje en een brooddeegrol aan een lange stok, gebakken boven een houtvuurtje. Het brooddeeg was rijk voorzien van kaneel, anijs (?) en suiker.

 

Obecni Dum

Obecni Dum, Prachtig Jugendstil-gebouw, mooi interieur. In Obecni Dum smaakt het bier best

In de oude stad, de Stare Mestro, staan de mooiste gebouwen.
Naast de kruittoren, ook een must-see, staat een prachtig Jugendstil-gebouw. Het is Obecni Dum, door de Pragenezen Repre genoemd. Het is een tussen 1906 en 1911 gebouwd cultureel centrum met zalen waar voorstellingen en tentoonstellingen plaatsvinden.
In de mooie foyer kan je wat drinken (en fantastische taartpunten bestellen met de omvang van je dagelijkse calorie-behoefte), maar ook kun je door delen van het gebouw slenteren en je vergapen aan de prachtige details.

 

Glas

Toen ik jaren geleden in Praag was (1986), kocht ik een set geslepen kristallen wijnglazen. Ik vind ze zo mooi en waardevol, dat ik ze niet gebruik. De glascultuur bestaat nog steeds in Praag: er zijn bijvoorbeeld winkels vol kristallen sier- en gebruiksvoorwerpen. Maar orgineler en mooier zijn kunstobjecten van glas zoals op de foto's

Ik maakte de foto's door het raam van een galerie die helaas gesloten was. De "boot" uit de etalage vond ik het mooist. Het was jammer dat we niet naar binnen konden, want er stond nog veel meer te glimmen.

 

Joodse wijk

Met een soort passe-partout kan je in de Joodse wijk verschillende gebouwen en plekken bezoeken. Eigenlijk is dat een beetje flauw, want alleen naar de beroemde oude begraafplaats gaan is niet mogelijk. Daar horen een paar (voormalige) synagoges bij.
We slikten dit "verlies" met liefde: die synagoges zijn zeker de moeite van het bekijken waard.

Omdat Joodse graven voor eeuwig zijn en men dat ook lijkt te respecteren, is die begraafplaats er eeuwen na de laatste begrafenis nog. Zelfs Hitler heeft er geen bulldozer overheen durven jagen. Met de Praagse joden had hij minder moeite - het is in Praag bar en boos geweest.

 

Metro

De metro is met Russische degelijkheid aangelegd. Praag heeft een omvangrijk netwerk van lijnen met mooie stations.
Sommige van die stations doen wel heel erg Russisch aan en dat is ook zo bedoeld. Je wordt herinnerd aan de (eenzijdige?) vriendschapsband USSR - Tjechoslovakije.
Een paar stations liggen heel erg diep onder de grond. Op de eerste van de fotootjes hierboven zie je een gigantisch lange roltrap. Dat is maar een stukje van het traject naar beneden. Je voelt je een mijnwerker!

 

Praag is leuk!

Praag verrast je zoals met het kunstprojectje op de linker foto: op de muren met verf aangebrachte fraaie automobielen en daarvoor langs de stoeprand een geparkeerde Trabi. Het lijkt toevallig en je loopt er zomaar langs, maar voor wie kijkt zit bruisend Praag vol verrassingen. Mooie gebouwen uit verschillende tijdperken, veel levendigheid.

Wat ik ook prettig vind, is dat Praag niet duur is. We hadden een mooie en ruime, "rijk gedecoreerde" hotelkamer voor een paar tientjes.
Een kop koffie met wat lekkers, een hapje eten, een lekker glas bier en nog eentje - het is allemaal betaalbaar. Ik heb de smoor in als ik bij een tentje 4 euro voor een kop koffie moet betalen en 7,50 euro voor een miezerig taartpuntje (zoals bij de Chat Noir in Chalon). Dat is in Praag gelukkig niet.
En ja, bij leuk horen ook winkels waar voor weinig wat te halen valt. Zoals in de Desigual-outletstore waar Wil zich te buiten ging ...