Vakantie, november 2004

November 2004, Florida


Zo'n heel eind voor één weekje....
Van zondag 7 tot woensdag 10 november bezocht ik een onderwijsconferentie over innovatie in Tampa, Florida. Vrijwel alle Nederlandse reisgenoten gingen diezelfde woensdag, 's avonds terug naar Nederland, waar zij donderdagmiddag aankwamen.
Ik vond één weekje een beetje jammer van dat hele eind reizen en knoopte er daarom een vakantie aanvast; als je eenmaal in Amerika bent....
Alhoewel het druk was op school kon men mij nog wel wat langer missen en in de zomer had ik weinig vakantie gehad.

Zo had ik na de League for Innovation nog samen met vriendin Wil twee weken vakantie in Florida!
Wil arriveerde zaterdagmiddag op Tampa International, vanwaar ik haar ophaalde voor een rondreis op de bonnefooi, maar wel met de Rough Guide binnen handbereik. Voor Wil arriveerde was ik woensdagavond al "even" helemaal naar het Oosten gereden om Cape Canaveral (voorheen Cape Kennedy), Merritt Island (broedplaats van reuzenschildpadden) en het Daytona Circuit (van de racebaan) te bezoeken.

Wil en ik maakten het volgende rondje:

 • St Petersburg (Dali Museum)
 • Sarasota
 • Corkscrew National Park
 • Fort Meyers (Ringling Museum, House&Lab of Edison&Ford)
 • Everglades City
 • Homestead
 • Florida Keys (t/m Mile-0 op Key West)
 • John Penninck-reef - zeiltocht, onderwater-tour
 • Everglades (Flamingo) - kanotocht
 • Miami (Miami Art Museum)
 • Tampa

 

Kennedy Space Center

De rocket-garden in het bezoekerscentrum van het Kennedy Space Center. Zoals gezegd had ik na de conferentie de paar dagen "over" -voordat Wil arriveerde- bestemd om naar plekken te gaan die haar echt niet konden bekoren.
Daartoe behoorde ook het Kennedy Space Center, de plaats waarvandaan alle Amerikaanse ruimtereizen ondernomen worden. Er is een enorm bezoekerscentrum ingericht, er rijden bussen langs de verschillende lanceerinrichtingen en ook is er de "rocket garden"die je op de foto ziet.
Zo'n beetje alle raketten die NASA vanaf Cape Kennedy lanceerde, inclusief de draagraketten voor de Space Shuttles, staan hier opgesteld. Het gaat om een enkele replica, maar de meeste raketten zijn echt. Vaak reserve-exemplaren, maar ook reddingsraketten, om gestrandde Gemini's of Apollo's terug te halen.
Aardig om een keer gezien te hebben.

Huis van Edison

In Fort Meyers werkte Edison aan een nieuwe soort rubber, een alternatief voor natuurrubber uit rubberbomen. Amerika wilde rubber op eigen terrein kunnen fabriceren, van eigen hulpstoffen. Edison had de gloeilamp, de grammofoon, een generator en de soort fax al lang uitgevonden, toen hij in Florida aan de Oostkust een mooi huis met laboratorium liet bouwen, naast dat van zijn vriend Henri Ford om aan het rubberproject te beginnen.
Dat rubber heeft hij tenslotte gemaakt uit Guldenroede. Echter, het proces om de rubber te winnen was zo omslachtig en duur, dat zijn uitvinding het aflegde tegen de synthetische rubbers die uit olie werden gemaakt - iemand anders had dat tegelijkertijd ontdekt.

Het huis en het lab zijn er nog. Het lab is zelfs nog helemaal intact, alsof Edison net vertrokken is. Je kan ook het huis van Ford bekijken, dat sprekend op dat van de Edisons lijkt. De hobby van mevrouw Edison was de tuin en ik vond het leuk dat zij ook nog wat aandacht kreeg in de museum-omgeving. De foto laat een bBordje ter nagedachtenis aan mevrouw Edison zien, die alle tijd had om de tuin in Fort Meyers te onderhouden terwijl haar man in zijn laboratorium uitvindingen deed (of met buurman Henri Ford een sigaartje rookte)

Alligators genoeg in Florida. Na honderd jaar uitroeien herstellen ze zich -nu wettelijk beschermd- razendsnel. Voeren mag niet, omdat een alligator niet goed weet waar het voer ophoudt en de hand van de voerder begint. (En de ware reden is, dat men de schuwe alligators niet zo vertrouwd met mensen wil maken dat zij zich gaan opdringen zoals bijvoorbeeld meeuwen dat doen.)
De US-1 is een highway die begint op Key West, het eiland (key) dat het verst van de vaste wal van Florida ligt. De US-1 loopt over tientallen Keys over een afstand van 120 mile en komt tenslotte iets onder Miami uit. Op sommige plaatsen is de weg breder dan het eilandje dat 'ie passeert. Vroeger, voor de Key-spoorroute US-1 werd, moet het prachtig geweest zijn op de Keys.
De racoon, een wasbeertje, is een heel algemeen dier in Florida. Racoons zijn brutale beestjes, die je om de paar kilometer doodgereden in de berm ziet liggen. Deze moeder met kind zagen we in Corkscrew National Park, waar ze onder een boom een hol hadden. Erg leuke dieren om te zien!
Ze zijn er echt, die kroko's. Overigens doen ze niks - volgens de ranger in Myakka National Park zijn alligators nachtjagers die overdag hun volle buik verteren. Mensen vallen ze alleen aan als ze in nood verkeren. Wil en ik zagen er honderden, vooral in het zuiden. Met een auto en ook met een kano, kun je vlak bij ze komen. In een kano voel je je dan wel heel erg kwetsbaar...
En de muggen zijn ook echt in de Everglades. Rond zonsondergang moet je je wel als een mummie aankleden om te voorkomen dat ze je helemaal lekprikken.
Een souvenir waar ik in Nederland veel plezier van beleef is het pompspuitbusje BiteDoctor. Echt goed spul, waarmee een beetplek bij snel behandelen weinig hinder oplevert. Voorkomen is beter dan genezen: De laatste bus Aeroguard uit Australïe die ik nog had bleek in de Everglades als preventief middel onovertroffen. Iets met de power van Aerofuard is in Amerika niet te koop. Je voelt je alleen een wandelende giffabriek met dat spul op.
Die witte stipjes aan de overkant van de rivier zijn trouwens ibissen.

 

En wat vond ik nou van Amerika?
Ik ben geen Amerika-fan en ging met gemengde gevoelens op weg. Amerika is immers een land dat altijd wel ergens oorlog voert en de meerderheid van de bevolking steunt die oorlogen. Toen we er waren bedroog president Bush de wereld met leugens over Irak...
Hoewel ik een fijne vakantie heb gehad, ben ik in een aantal vooroordelen bevestigd en begon ik me in toenemende mate te ergeren aan de enorme verspilling van ruimte en hulpbronnen. Dat is misschien typisch Nederlands - wij hebben een zuinige Calvinistische achtergrond en leven met miljoenen op een postzegel.
Enkele zaken, die me in de eerste conferentieweek opvielen, wil ik wel met je delen.

 • Energieverspilling
  Op (buiten-)markten wordt het bezoek veraangenaamd door onder kraampjes airco's te plaatsen. De "ondraaglijke" hitte (25 graden C.) wordt zo te lijf gegaan met vele KWh stroom.
  Omdat benzine een fractie kost van wat in Nederland gerekend wordt en auto's iets meer dan de helft kosten van wat wij gewend zijn (en wegenbelasting onbekend is) rijden in de VS ongelooflijke benzineslurpers rond. Ik zag auto's met 8-liter-motoren die zich tufje-voor-tufje gasgevend door de straten bewogen. Amerikanen pakken voor alles de auto en 16-jarigen gaan met de auto naar school.
 • Wapenbezit
  Amerikanen hebben grondwettelijk het recht zich te bewapenen. Pistolen, revolvers en lichte geweren met de bijbehorende munitie zijn volop te koop en goedkoop. Een pistool (? -ik heb er niet zoveel kijk op) heb je al voor $100. Pas dus op wat je met je handen doet als de politie je aanhoudt. Zet ze "10 voor 2" op het stuur en pak vooral niet al vast je autopapieren uit het handschoenenvakje.

   

 • All you can eat
  Amerikanen zijn vaak veel te dik. Ik zag ongelooflijk dikke mensen zich voortbewegen in brede elektrische rolstoelen, dikwijls met wat te eten in de hand. De All-you-can-eat-cafetaria's en -restaurants zijn erg populair. Men eet en drinkt zich er barstensvol. Ik zag "tweepersoons-"kleren in maten 6XL !!
 • Drive-in
  Populair zijn drive-in-cafetaria's, apotheken, supermarkten, etc. De drive-in snackbar kent een typische variant: je rijdt naar een "afwerkplek" en parkeert naast het elektronische bestelbord. Je drukt in wat je hebben wilt (de driedubbele hamburger, de pint cola, de mayo-salad...) en iemand komt dat naar je brengen
 • Cola-society
  Cola is erg goedkoop. Een fles van 2 liter kost $0.99. Een zelfde hoeveelheid melk kost ruim het dubbele. In veel restaurants is frisdrank gratis, of wordt voor onbeperkt drinken maar éénmaal in rekening gebracht. De consumptie van frisdrank is dientengevolge gigantisch en dat is aan de mensen te zien.
 • Klassen-maatschappij
  De tweedeling in de maatschappij is oogverblindend. Naast puissant rijken in keurige ommuurde wijken met een bewaker aan de poort, zie je veel "woonwagenachtige" dorpjes waar de have-nots wonen. De have-nots moeten sprokkelen om aan de kost te komen. Als je als have-not enige welstand wilt bereiken, is één baan niet voldoende. Het minimumloon, dat door veel winkels en in de horeca wordt betaald, bedraagt nog geen 2 dollar per uur. Horeca-personeel leeft van fooien.
 • "Vrijheid van meningsuiting"
  Hoewel de respect-posters die bij het SPC (ik bezocht de school in de conferentie-week) overal hangen doen vermoeden dat in de VS men allergisch is voor discriminatie, zie je op straat anders. Op de Tampa-Flea-Market kon je de misselijkste spullen "gewoon" aanschaffen. Er was een goedlopend winkeltje met t-shirts "Proud to be a white girl" en dat soort zaken - men loopt daar mee over straat. Denk vooral niet dat de Klu Klux Klan niet meer bestaat!