weekje weg december 2011, La Palma


"Even eruit" naar La Isla Bonita

Op deze foto gaan we alweer terug naar Dusseldorff met het vliegtuig van Condor - Wil stapt in. Van 18 december 2011 tot en met 1e Kerstdag waren Wil en ik op La Palma. Dat was de eerste kennismaking met een Canarisch eiland voor elk van ons.

We hebben even gepuzzeld welk eiland het moest worden. Over Fuerteventura hoor je mooie berichten, maar het is daar wel erg kaal. Gran Canaria en Tenerife leken veel te toeristisch inclusief zonaanbidder, jongeren en gezinnen met kinderen. Het werd na wat wikken en wegen La Palma.
La Palma is een groen eiland, het is er bijzonder rustig, de wegen zijn te steil om met een buggy te wandelen, er zijn heel veel looproutes.

De reis was uitgestippeld door twee Nederlanders die op La Palma wonen en reisbureautje spelen. Ze regelden voor ons de overnachtingen ("wij willen stilte, soberheid, ruimte, zelf wat kunnen koken") en de auto.
Een beetje wonderlijk was dat we pas ter plekke vernamen hoe het rondje La Palma zou verlopen, door middel van de vouchers in de envelop in de auto - we maakten een verrassingstour dus.

 

Lekker eten

In de schil gekookte piepers met groene saus gerookte geitenkaas met groene saus Lapas heeft wat weg van Jacobsschelpen die bereid zijn als escargots, dus in een soort knoflookboter
De Palmese keuken kent een paar eigen gerechten. Alles zonder vogels of zoogdieren is geprobeerd.

De meest bekende specialiteit van La Palma is Papas Arrugadas.Dit zijn kleine aardappelen die in de schil gekookt zijn in extra zout water, zodat ze een zout korstje krijgen. Ze worden geserveerd met doorgaans groene Mojo saus. Een schaaltje is lekker om weg te knabbelen, vooral als de Mojo lekker vers is, met verse kruiden, frisse olijfolie en een fles Dorado Premium (bier).
Foto links

Queso de Cabra is gerookte geitenkaas die vervolgens wordt besmeerd met Mojo en even de oven/grill in gaat. Echt erg lekker met wijn, dat hebben we twee keer geconstateerd...
Foto midden

Zeskantige schelpjes worden als escargots bereid, dus met veel kruidenboter (met knoflook) in de oven. Het gerechtje heet Lapas en wij vonden het er-rug smakelijk.
Foto rechts

 

Lekker eten (2)

Sinaasappels kam bananen Avocado

La Palma heeft een subtropisch klimaat. Je ziet er palmbomen en cactussen en ook veel fruit dat warm weer nodig heeft en geen vorst verdraagt. Op de bovenstaande foto's zie je sinaasappelen aan de boom, een kam bananen en een avocadoboom.

Vooral bananen zijn populair op La Palma als gewas. Je ziet ze overal en (helaas) vaak beschermd met lelijke witte doeken tegen de wind. Ook doet men de kammen wel in blauwe plastic zakken om een soort microklimaat te scheppen dat nog meer gewicht in de schaal legt.

Dat avocado's aan flinke bomen groeiden wist ik niet!

 

Cactus en Drakenbloedboom

Cactussen Drakenboom De nationale trots is de drakenbloedboom, al zie je ze niet heel veel. Als je een drakenbloedboom van onder bekijkt, kun je je voorstellen dat Gaudi zich bij het ontwerp van het dak van de Sagrada Familia door de drakenbloedboom heeft laten inspireren.

Natuurlijk zie je ook veel cactussen en in het westen veel amandelstruiken- en bomen.

 

Beginnen in het oosten...

Zeezicht oost-La Palma Wil en ik bij de oceaan Ons rondreisje begon in het oosten en ging via noord naar west. In het zuiden zijn we niet geweest.
Op het vliegveld van Santa Cruz pikten we de Hyundai op waarmee in sukkeldraf het rondje maakten.

De bijgaande foto's zijn van de oostkust, waar het meestal frisser is, winderiger en natter. De oceaan beukt hier op de rotsen - zwemmen kan vrijwel nergens, veel te gevaarlijk.

 

Caldera de Taburiente

Vanaf de Roque les Muchachos kijk je het hart van de krater in Op 2426 meter is het zonnig en koud tegelijk wandelen in de bergen met Wil

La Palma is een vulkanisch eiland, eigenlijk een hoge steile vulkaanberg waarvan alleen het topje boven de oceaan uitsteekt. Dat topje is 2,5 kilometer hoog en de andere 4 kilometer berg zit onder de zeespiegel.
Halverwege het bovenzeese topje loopt een rondweg, de LP1 die overgaat in de LP2 en LP3 - hoe simpel kan het zijn.
Om de paar kilometer gaat een weggetje zo ongeveer loodrecht richting oceaan, naar een gehuchtje. Op een paar plekken kun je naar boven, naar de kraterrand en er is één weg van oost naar west, met een paar kiometer lange tunnel dwars door de vulkaanwand.
Midden in het eiland, op het hoogste punt van de berg, zit de mond van de (grootste) krater: Caldera de Taburiente. Vanaf een paar hoog gelegen en lastig bereikbare plaatsen heb je een mooi zicht op de krater.
Wij deden dat vanaf de La Cancelita en vanaf de Roque les Muchachos, waar je tevens verscheidene telescopen ziet.

De foto's zijn van de Roque les Muchachos, waar het maar 8 graden was, waaide en tegelijk de zon flink prikte - vandaar de flatteuse zonnehoed.

 

4 Adressen

Huisje in de buurt van Los Llanos Op La Palma hebben we op vier verschillende plekken overnacht, steeds appartement-achtig, dus met kookmogelijkheid. Het "reisbureau" heeft het werk prima gedaan. We zaten op mooie afgelegen rustige plekken, steeds met uitzicht op de oceaan.

Het huisje van Jikke in de buurt van Los Llanos spande de kroon. Je ziet het op de foto.
Het huisje lag mooi, was mooi en was smaakvol ingericht. Dus geen varkensblazen lampenkapjes of IKEA-spul (is ook op La Palma vertegenwoordigd), maar veel "design".

 

Om vrolijk van te worden...

benzine voor nog geen euro eet smakelijk Wil! La Palma hoort bij Spanje, je betaalt er met euro's, bent binnen de EG.
Je zou verwachten dat de brandstofprijzen gelijk zijn aan die van Spanje, ongeveer wat het in Nederland is. En een eventueel verschil verwacht je omhoog op een eiland met voor tankauto's moeilijk begaanbare wegen, toch?
Niets is minder waar: Bij de (dure) Shell op La Palma kostte de benzine nog geen euro!

Voor Wil wordt een vakantiedag helemaal top met appeltaart met slagroom. En als die appeltaart er niet is, dan maar een slagroomsoes.
In Santa Cruz kocht ze de grootste soes die ik ooit zag, een soort maaltijdsoes voor 4 personen. Ze deed er toch wel bijna 10 minuten over om 'm weg te werken...

 

Kerst op La Palma!

Kerstfeest! Een beetje wennen - in je korte broek lopen tussen de kerststallen, kerstmannen en plastic kerstbomen.
Het overheersend geloof op La Palma is het catholicisme en wel van het traditionele kaliber.
We zagen in kerken naast kaarsen en beelden, ook poppenbenen en andere symbolen hangen om te bewerkstelligen dat leed werd verzacht en wellicht stompjes weer mochten aangroeien.

Wat het bijzonder goed deed op La Palma, waren de kerstrozen. Wij hebben zo'n dotje in een potje, terwijl ze op La Palma metershoog worden (foto).

Op verschillende plaatsen waren kersttafereeltjes geknutseld. Dikwijls alleen een stal met meteen alle figuren er al in, maar het ging ook verder. Ik maakte een melig filmpje van een heel kerstdorp!