Lanzarote, februari 2016

Weekje Lanzarote, februari 2016


 

Lava-Lanzarote

De winter verkorten kan fijn op de Canarische eilanden. Dit is eiland-3, na eerder La Palma en Tenerife.
Lanzarote is overzichtelijk. Je rijdt makkelijk binnen een uur van noord naar zuid, verdwalen is onmogelijk.

Het is er mooi van eenvoud. Dat zit in het landschap met weinig begroeiing en veel lava, maar ook in het feit dat het niet verpest is met flats. Daar heeft een inmiddels overleden kunstenaar een stokje voor gestoken. Dankzij hem is het eiland nu lekker laag bebouwd.

 

Beestenboel

Een huisje vinden is tegenwoordig eitje. Je hebt Booking (al die zijn beter in de hotels) en natuurlijk AirB&B. Wat minder bekend is Wimdu. Het fijne afgelegen huisje, lekker ruim, goede WIFI had ik via Wimdu. En alles klopte en werkte - mijn AirB&B-ervaringen zijn niet zo positief.
Het huisje lag bij Las Cabreras, een halfuurtje van het vliegveld, een kwartier van winkels. In de omgeving was helemaal n-i-k-s, fijn!

 

Vulkanisch eiland

De Canarische eilanden zijn stuk voor stuk vulkaantoppen. De magma spuwende vulkanen vormden zo eilandjes, waarvan sommige een beetje een paddenstoelvorm hebben. De lava stolde aan de rand sissens in zeewater.
De jongste uitbarstingen liggen geologisch gezien in het nabije verleden.
Op Lanzarote is de hitte van de vulkaan vlakbij. Er is een restaurant dat kippen grilt op een rooster boven een put waar enorme hitte uitkomt.
En even verderop spuit stoom uit gaten in de grond als je daar een emmer water ingiet. Bossen stro die je in een gat in de grond gooit, vliegen in de hens.
De mensen die dat demonstreren zien er best relaxed uit. Blijkbaar zijn ze niet bang dat de vulkaan begint te spuwen!

 

Bloemenpracht

De zwarte lava blijkt toch vruchtbaar. Er worden volop aardappelen verbouwd en je ziet de mooiste bloemen. De foto van de bloemenweide is gemaakt op de bodem van een oude vulkaan. Je werd daar bijna duizelig van de geuren en kleuren.
Cactussen zie je op de drogere velden.

 

Carnaval

Ik ben niet zo van carnaval. Ook op Lanzarote niet. Maar bij een uitje in februari op een Spaans eiland is carnaval natuurlijk onvermijdelijk. Een paar jaar eerder bleek het op La Palma niet mee te vallen in de Carnaval-periode accomodatie te boeken, maar op Lanzarote was dat geen punt.

 

Zout op mijn huid

Werken kon je vroeger op Lanzarote als visser of als zoutwinner. Daar zijn nu natuurlijk de teristen bijgekomen en die kijken dan weer naar vissers en zoutwerkers.
Dat zout is nog steeds business. Tussen dijkjes wordt het zeewater gevangen en laat men dat verdampen. De nanodeeltjes en het zout blijven achter en worden bijeengeharkt.
Het schijnt onprettig zwaar werk te zijn. Maar 's nachts de zee op voor een paar kistjes vis is ook niet mijn stiel.

 

Tapas

Ha lekker! Papas Arragudas, met mojo. Op Tenerife viel het tegen, maar dit was helemaal top. Niks uit een potje van de supermercado, maar zelf bereid.
Groene maak je door blenden van 2 groene paprika`s, 4 teentjes knoflook, gemalen komijn, zout naar smaak, 2 el olie, 1 el azijn en verse peterselie.

Een ander recept is: 1 teen knoflook, grof zeezout, 1 bos peterselie, 1 groene paprika, 1 el komijnzaad, 1 kopje olijfolie, 1/2 kopje wijnazijn,

De rode mojo, "mojo picante", maak je door te blenden: 1 flinke tomaat, 1 teen knoflook, gepeld, 1/2 of 1 rode Spaanse peper, met of zonder zaadjes, afhankelijk van de gewenste pittigheid, fijngesneden, 4 el olijfolie, 2 el rode wijn azijn, peper en zout,.

 

Fotogeniek eiland

Op Lanzarote is fotogeniek. Je kunt de zwarte lava of de weinig begroeide velden saai vinden, maar er zijn prachtige vergezichten. En als je wat rondstapt maak je tientallen foto's van de vele verrassingen.
Op de rechterfoto leg ik een steen op een steenmannetje dat de wandelroute markeert.

 

Vaarwel Lanzarote

Voor de tweede keer met RyanAir. Alle bagage pastte net in een trolley.
En als je een beetje spiedt en klikt, kost de vlucht echt weinig.
De vorige keer naar Tenerife was het een terugreis met hindernissen. Nu werd Eindhoven soepel bereikt.