Met Geert en Usha 2013

Met Geert en Usha 2013, Tamil Nadu, India, 2013


 

Zwager opzoeken en een beetje rondreizen

Geert, de oudste broer van Wil, woont al vele jaren op Annapurna-farm, een boerderij van de alternatieve stad Auroville in Zuid India. Annapurna-farm is een ecologisch gecertificeerde boerderij die vooral bestierd wordt door Geert, al zal hij zelf daarover zeggen dat het een gemeenschappelijke boerderij is waarbij ieder zijn eigen rol vervult.

Wil en ik zochten Geert in 2009 op in Auroville en we logeerden een week in het wachtershuisje (zie onder) van Annapurna-farm; nadien logeerde Geert met Usha in het net gekochte Hanenhuis in Ede en nu waren wij weer aan de beurt voor een bezoekje, al maakten we nu een week gebruik van het guesthouse in Auroville-city.

Vanuit het centrum van Auroville is het een kilometer of tien naar Annapurna-farm. Dat kan op de fiets zoals Wil en ik in 2009 enkele malen deden, maar in India fietst anno 2013 bijna niemand meer. In Pondicherry werd dus een scootertje gehuurd.
(NB: In 2009 was een bromfiets iets voor de rijken!)

Foto: Met een huurscooter heb je een aardige actie-radius. Het drukke verkeer en links rijden went wel; go with the flow...

 

Wachtershuisje

De benedenverdieping van het wachtershuisje wordt af en toe als logeeradres gebruikt. Er staan twee bedden met klamboes - geen overbodige luxe in een waterrijke omgeving waar het van de muggen wemelt.
Boven woont een Tamil-werkman.

De voorzieningen zijn even wennen. Er is geen stroom en een toilet is een soort gat in de grond in een huisje apart. Daar is ook water uit een opvangbak voor regen.

Foto: het wachtershuisje, meteen na de toegangspoort van Annapurna.

 

Pad langs de rijstvelden

Na de toegangspoort en het wachterhuisje duurt het even voor je bij bebouwing op Annapurna bent. het pad over het terrein van de boerderij is bijna een kilometer lang!

Links en rechts kom je af en toe een "pond" tegen, dat is een gegraven diepe kuil waarin regenwater wordt bewaard. Aan de oever staat steevast een oude waterpomp, een antieke diesel-eenpitter van Lister. Die pompen dateren nog uit de tijd dat de Engelsen het in India voor het zeggen hadden. Een paar van hun stoomtreinen, de Lister-pompen en wat oldtimer Royal Enfield-motoren herinneren daaraan.

Foto: pad langs de rijstvelden (linkerkant van het pad)

 

Rijst=handwerk

Auroville verschaft een inkomen aan veel Tamils en biedt ze daarnaast gezondheidszorg en onderwijs. Op Annapurna werken tientallen Tamils, vooral in de rijst. Het planten en verzorgen van de rijst vraagt veel handwerk. Dat was het dorsen en wannen vroeger ook, maar sinds de vorige keer (in 2009) is er een dorsmachine die ook want. Dat levert een lawaaierig en heel stoffige bezigheid op - wel veel sneller dan voorheen.

Een manier om te dorsen die je in India ook nog wel gebezigd ziet, is het graan op de rijweg leggen. Karren en auto's verrichten dan het dorswerk.

Foto's: Vrouwen aan het werk in een rijstveld, bedrijvigheid rond de dorsmachine, aangedreven door een tractor.

 

Het huis van Geert

In India wordt veel met beton gebouwd. Je kunt dan snel en stevig iets neerzetten. Bij het gebruiken van hout moet je maatregelen tegen de termieten treffen. Chemisch, met vet, met water. En hoe hoger je pas hout toepast, hoe safer.
In het huis van Geert zit dus veel steen en beton. Alleen in de kap zit hout. De houten meubelen op de begane grond staan met hun poten in schoteltjes water om de termieten te slim af te zijn.

Foto's: Het huis van Geert

 

Usha

Usha is de dochter van Geert. Ze woont in een appartementje in Auroville, vlakbij de Solar Kitchen waar op met behulp van een enorme spiegeltelescoop op zonne-energie gekookt kan worden.

Usha is naast ijverig en leergierig ook erg ambitieus - ze wil graag een tijdje naar Europa. Wil en ik hopen dat het haar lukt in Europa te gaan studeren. Daar doet Usha veel moeite voor, maar heel gastvrij zijn Europese landen niet voor Indiase mensen zonder Schengen-paspoort.
Usha leert nu Duits in de hoop naar Berlijn te kunnen - daar heeft ze inmiddels heel wat credits voor gescoord; het gaat misschien lukken.

Foto: Usha doet een erfstukje in: oorknopjes van oma Tomassen.

 

Koeienstal

Naast rijst en rosella (hibiscus-variant gebruikt voor thee) en wat groenten, zijn er op Annapurna koeien.
Zorgvuldig wordt de melkproductie bijgehouden, die nog niet de helft is van wat een Nederlandse diarree-koe produceren moet om niet bij de slager terecht te komen. Het voedselaanbod is weliswaar veel gevarieerder en vast gezonder voor de Annapurna-koe, maar in ruil daarvoor veel melk geven doet-ie niet.

De melk wordt op Annapurna omgezet in stremsel-vrije "kaas" en vervolgens in blokken of gemalen verkocht in de Auroville-winkels.
Die kaas droogt in de zon, op rekken omgeven door vitragestof tegen de vliegen. Je staat er verbaasd over dat het spul niet bederft door de hitte.

Foto: Geert en Wil in de koeienstal.

 

In Auroville met Usha en Rosey

Wat Auroville extra leuk maakt, is dat culturen elkaar ontmoeten. De Tamil-gemeenschap leeft naast de Europese. In Auroville worden beide in waarde gelaten.
Zo kun je er in het cultureel centrum naar een Europese filmhuisfilm kijken, maar ook naar Tamil-dansvoorstellingen.

Met Usha en haar hartsvriendin Rosey gingen we naar een dance-contest voor jongeren. Er werden dansen uitgevoerd van traditioneel Indiaas en een Aurovilliaanse mengvorm van Westerse en Oosterse muziek en dans - leuk om te zien. (Jammer dat de airco niet werkte - pufffff)

Foto's: traditionele dans door kinderen; Usha (l), Wil en Rosey (r).

 

Broer en zus op Pondi beach

Best leuk, een soort zwager in India. Ook leuk, dat Usha een soort "godchild" in India is, waarmee je dankzij WhatsApp en e-mail heel gemakkelijk contact kan onderhouden. De wereld wordt zo een stuk kleiner en overzichtelijker.

Geert heeft niet veel contact met zijn familie, maar de kwaliteit van de relatie met zijn zus Wil is minstens zo goed als die van mij met mijn zus.
Best leuk om die twee samen over het strand van Pondicherry te zien lopen...

Foto: Geert en Wil op het strand van Pondicherry.

Terug naar de India 2013-pagina: Klik hier