Fes, Marokko, najaar 2018

Lang weekend Fes, oktober 2018


 

Natuurlijk heeft Fes een souk De volgende koningsstad...

Het kriebelt en trekt toch - verre oorden, andere cultuur. En liefst een paar graden warmer dan Nederland.
Het werd Fes, of ook wel Fez. Na het ontdekken van Marrakesh tijd voor een wellicht vergelijkbare ervaring.
Vliegen vanuit Eindhoven, een lekker makkelijk en overzichtelijk vliegveld, eenvoudig parkeren.

De luchtvaartmaatschappij werd Ryanair en dat was meteen de laatste keer. Er werd volop gestaakt door piloten, de vluchttijden werden verschoven en de bagageregels veranderd. Pas na aandringen hanteerde Ryanair de bagagevoorschriften zoals die bij het boeken golden. Klaar nu met Ryanair.

 

Wil maakt een foto van de hal de hal van bovenaf gezien

 

Een mooi onderkomen

Met behulp van internet werd lang vooraf naar een mooi plekje gezocht in de oude ommuurde binnenstad. Dat werd gevonden.
Een historisch huis met in Marokkaanse stijl ingerichte kamers, allen rond een overdekte binnenplaats gelegen, zonder ramen naar buiten. Ooit zal dat een veilig gevoel gegeven hebben en dat doet het nu ook. De oude binnenstad van Fes is namelijk geen plek waar je je prettig voelt 's nachts.

In die binnenstad is autoverkeer onmogelijk. Dat weten "gidsen" ook die je graag vanaf een poort naar je onderkomen brengen - en dat deed onze "gids" voor 50 dirham vol overtuiging, langs allerlei gribusstraatjes en omwegen. Je hebt geen andere keus. Hoe zeer hij ons belazerd had bleek de volgende dag toen de eigen ontdekkingsreis aanving. Het hotel lag nog geen 10 minuten van de poort.

 

De souk van Fes

Katten wachten geduldig op de slager die misschien een stukje afval naar ze gooit De souk van Fes is erg uitgebreid, maar overzichtelijk omdat het voornamelijk één lange straat betreft, een kortere parrallelstraat, met een paar zijstraatjes. Bovendien is het geheel omringd door de stadsmuur, die je gewoon volgt om bij een poort te komen die op je kaartje staat. Je verdwaalt dus niet zo snel.
Het was gelukkig niet zo druk, mogelijk omdat het oktober was. Als het hier vergeven is van de toeristen, wordt het wringen en schuifelen, uiteraard met de hand op je portemonnee.
Aan sfeervolle beelden geen gebrek. Ezeljes, mooie mensen, zwerfkatten die op een stukje afvalvlees wachten (foto).

 

Keramiek-shops zijn er volop. De souvenirs van Fes zijn dezelfde als die je elders in Marokko koopt. Kruiden, houtsnijwerk, leer en natuurlijk keramiek.

De keramiekshop die hier bezocht werd, speelde ook museum en café. Maar dat laatste pas als je binnen was en er entree gevraagd werd, na een wonderlijke wandeling door wat steegjes en poortjes, uiteraard met een "gids" die betaald werd door de uitbater omdat hij prooi afleverde.

Het vraagt wat moed en volhardendheid om vervolgens niet aan de "verplichte" consumptie te beginnen en niet de entreeprijs te betalen. Laat staan dat je wat gaat kopen dat je eigenlijk niet wilt hebben. Uiteindelijk bluf je je eruit en dan is het snel goed - zo werkt Marokko dan ook wel weer.

 

De tanneries

In de tanneries wordt leer gelooid -1 In de tanneries wordt leer gelooid -2

 

Fes heeft een aantal tanneries. Om ze te vinden heb je de kaart, een gids en je neus.
Allemachtig, wat stinkt zo'n leerlooierij en wat gaat het werken daar primitief!
De huiden van schapen en geiten, ook wel van koeien, worden geweekt en daarna gespoeld en gewrongen in een mengsel van urine en boomschors. Mannen staan tot hun middel in die smerigheid het verrotte vlees van de huiden te schrapen. Wat een smerigheid!
Net als in Marrakesh worden bosjes munt verkocht die je onder je neus houdt om de stank van je af te houden - hetgeen niet werkt.
Als je van plan bent leren producten te kopen, is het aan te raden dat te doen voor je een tannerie bezoekt. Ik kon na het bezoekje geen leerstalletje meer voorbij lopen zonder ook de ranzigheid te denken en het weer te ruiken.

 

Andere nijverheid...

Wilt u een kunstgebit? Knippen en scheren

 

De smalle winkelstraatjes bruisen van de activiteit. Anders dan in Marrakesh, gebeurt het meeste achter deuren. De aanblik van een tandarts die iemand onder handen neemt moet je dan helaas missen. Om klanten te verleiden moet de nijvere Marokkaan het van zijn uithangbord hebben. En van de "gidsen" natuurlijk.
Ik fotografeerde twee wervende borden - eentje van een kunstgebitmaker en eentje van een kapper.

 

Je wilt natuurlijk op tijd komen

Het voelde al een beetje raar - klokken wezen verschillende tijden aan. Je vertrouwt dan maar op de telefoontijd - die was immers aangepast bij aankomst.
Bij vertrek op het vliegveld bleek de actuele tijd toch een andere dan die op de telefoon. Klikkerdeklik: Op het allerlaatste moment had het Marokkaanse regering besloten geen klokverzet naar wintertijd te wensen. Dat was veel Marokkanen en ook de firma Apple ontgaan.

Oeps, .. op een vliegveld daar achter komen is wel een beetje tricky!