Bilbao, februari 2014

Weekendje Bilbao, februari 2014


 

 

Weekendje Bilbao
Niet eerder was ik in Bilbao geweest en Wil ook niet. Deze Baskische stad stond al lang op mijn verlanglijst, vooral vanwege het Guggenheim museum.
En zomaar kwam een vlucht-actie van Transavia naar Bilbao voorbij - dat was HET moment, precies in de week van het carnaval van Bilbao. Nu nog mooi weer en een Spaans stedentripje kon niet meer stuk...

Foto: Voor de ingang van het museum staat "de hond" van Jeff Koons, een helemaal in bloemen (viooltjes) uitgevoerde gigantisch kunstwerk. In het museum is een vleugel gevuld met het stalen doolhof van Richard Serra, En aan de rivier staat de spin van Louise Bourgeois - die kwam ik ook tegen bij het festival van Beaufort aan de Belgische kust en bij het IJspaleis in Den Haag.

 

 

Carnaval in Bilbao
De avond voor carnaval losbarst gaan groepen Basken door de oude binnenstad. Ze zingen traditionele liedjes met met veel coupletten, begeleid door wat trommels en een soort piccolo.
Het favoriete hoofddeksel is natuurlijk de Baskische baret. Daarboven droeg men vooral een plu, want weergoden en carnavalgoden lijken niet erg bevriend te zijn.

We zijn de stoet een tijdje gevolgd en zagen dat men vooral van kroeg naar kroeg ging - niet helemaal toevallig, want de kelen moesten blijkbaar regelmatig gesmeerd worden.

De carnavalsoptocht viel helemaal in het water. Wat een zieligheid, al hielden de dansmariekes en de praalwagen-bewoners het dapper vol. Het was waterkoud en hossen en springen met blote armen en benen moet voor enige temperatuurstijging gezorgd hebben - maar niet genoeg. Ik stond droog maar rillend onder een bus-abri het druipende schouwspel te aanschouwen.

In de straten had ik al verschillende anti-atoomenergie-stickers gezien en in de stoet trotseerde ook een anti-kernenergie-wagen de elementen. Voor je mening opkomen en wereldverbeteren valt niet mee in de regen...

 

 

 

Leuk slenteren door Bilbao
Bilbao is niet zo groot en de place to be is de Barro Alto, de oude stad. Daar vind je de het Guggenheim en vele tavernas. Het Silken Bilbao-hotel lag gunstig aan het randje van de oude stad.
Ook in de binnenstad zag ik antikernenergie-plakkers. Dat is hier blijkbaar een actueel onderwerp. Mooi dat ze er tegen ageren.

 

 

Pinxtos, een luxe soort tapashapje
Dankzij de regen, maar ook omdat het zulke leuke stekjes waren, werden bodegas en tapastentjes aangedaan. De Baskische tapas-variant zijn de pinxtos, mooi opgebouwde mini hartige hapjes. Je koopt ze om de 50 meter in cafeetjes of speciale pinxtos-tentjes. De een maakt ze nog mooier dan de andere.
Met een stuk of vijf, zes van die pinxtos kun je een paar uur vooruit. Uiteraard spoel je ze weg met Spaanse wijn.

 

 

In de buurt
Bilbao is leuk, maar met twee dagen heb je Bilbao wel gezien. Het Guggenheim is in een halve dag te bekijken, de binnenstad heb je ook in een paar uur doorgeslenterd.

In de omgeving liggen wat aardige dorpjes, waar je ook snel alle highlights hebt gezien.
Met de trein werd nog het smeedijzeren "veerpont"-wereldwonder bezocht. Over de rivier gaat al honderd jaar een gondel heen en weer, zelfs met een paar auto's erop.