Twee keer naar Berlijn (juli en oktober 2012)Met Elke naar Berlijn (22 - 24 juli 2012)

In de hal van het oude vliegveld Tegel Op haar verjaardag gaf ik dochter Elke een "op-stap-bon". Ze mocht een weekendje uit naar keuze met me op stap. Een belemmeringetje was de vliegangst van Elke en het leek of de keuze uit buitenlandse bestemmingen daardoor beperkt bleef. Parijs viel af - daar waren we al eens geweest. In Berlijn zag ze wel wat - dat was per trein te doen.
Uiteindelijk overwon Elke haar angsten - heen per trein en terug vliegen!

bij de foto rechts: In de hal van het oude vliegveld Tegel. Elke moet zo het vliegtuig in en ze is behoorlijk zenuwachtig.  

Verplichte nummers Bij een rijtje Trabantjes Checkpoint Charly

Elke was niet eerder in Berlijn geweest, dus hebben we alle highlights in rap tempo afgewerkt. We hadden immers (maar) drie dagen en daarin moesten natuurlijk Checkpoint Charly, de muur, het Joods Monument, de Rijksdag, etc gepropt worden. Dat ging goed - zo groot is Berlijn nou ook weer niet.

foto rechts: Een rijtje Trabi's die je kan huren. De meeste hebben inmiddels een normale benzinemotor.
foto links: Elke poseert bij Checkpoint Charly.  

Tacheles Trapportaal in gebouw Tacheles Een atelier in gebouw Tacheles

Aan de Oranienburgerstrasse staat het grote Tacheles-gebouw. Ooit een warenhuis en na de Wende gered door krakers van de slopershamer.
Het gebouw is (was!) van onder tot boven gevuld met ateliers aan gangen vol graffiti. Ons bezoekje was net voor de sluiting van het gebouw - het is door een projectontwikkelaar gekocht en de pret is dus uit. Wat een verarming voor de stad!
Maar Elke en ik waren net op tijd!

foto rechts: Een helemaal beschilderd trapportaal.
foto links: Een van de 60 prachtige ateliers vol verrassende moderne kunst!  

Gayparade

Gayparade in Berlijn. Vooraf had ik uitgezocht wat er in ons weekend te doen was. We gingen helaas 1 dag te vroeg weg om een concert van de Cranberries mee te maken, maar er waren wel allerlei activiteiten rond CSD - Christoffer Street Day, of in goed Nederlands: de gayparade.
Ik wist niet hoe Elke daar op reageren zou. Ik dacht dat ze door-en-door hetero was en de tomeloze vreugde in de optocht op z'n minst raar zou vinden.
Maar dat viel alles mee en dat verbaast me achteraf niet: eind oktober 2012 kwam ze "uit de kast"!

Voetbal

Hollee, hollee bij Duitsland - Griekenland Op grote schermen op Unter den Linden en in het park achter de Rijksdag kon je de voetbalkampioenschappen live meemaken. Nou interesseert noch Elke noch mij dat veel, maar even sfeerproeven was wel leuk.
Ook mooi om te zien hoe verdraagzaam de Griekse en Duitse fans samen de happening meemaakten en elkaar feliciteerden met doelpunten.

En ook met Wil naar Berlijn! (12 - 14 oktober 2012) Berlin, hier sind wir! Bellen blazen in de metro

Jaja, een beetje decadent. WEER naar Berlijn.
De reden? Ik was met Elke in Wahnsinn Berlin en in die geinige winkel was het hele assortiment van Feuerwear present, tassen gemaakt van brandweerslang.
Ik had spijt dat ik er niet eentje kocht (kon eigenlijk niet kiezen) en Wil besloot me er eentje als verjaarskado te geven - op te halen in Berlijn natuurlijk.

Zodoende waren Wil en ik in oktober een lang weekend in Berlijn, die fantastische stad waar nog ruimte is voor alternativo's en voor wat "niet hoort".

foto rechts: Op weg, met jas en das - koud hoor!
foto links: Dolle pret in de late metro met bellenblaas en een wagonnetje halve zolen!!  

 

In Berlijn gebeurt het (nog) Duitse vlag; Atoomafval, nee bedankt Atoomkraft, nein Danke! Vlag hangt uit een raam Poster uit de jaren 80 in de Hamburger Bahnhof

De antikernenergie-beweging in Duitsland is overal. Als je door Berlijn loopt zie je overal stickers en vlaggen. Atoomenergie is in Duitsland al jaren doodverklaard en de Duitsers schakelen in rap tempo over op duurzame energie.
Ik ben daar zo jaloers op! Was de massa in Nederland maar wat meer wakker!!

foto links: Antikernenergie-posters als kunstobject. Deze poster hangt in het museum Hamburger Bahnhof.;

 

Hamburger Bahnhof; schitterend museum voor moderne kunst

Berlin, hier sind wir! Bellen blazen in de metro Het voormalige station Hamburger Bahnhof, schuin tegenover het nieuwe centraal station, is in navolging van d' Orsay in Parijs omgetoverd in een museum voor moderne kunst. We waren er een paar jaar geleden ook en ook toen onder de indruk van het mooie gebouw en de collectie.

De centrale expositie was werkelijk fantastisch. Het was het verhaal van het leven van Martin Honert, die met allerlei materialen objecten en gebeurtenissen uit zijn leven weergaf.
Op de foto links, zit hij aan de keukentafel thuis.

"Der Kinderkram, den der Kuenstler Martin Honert praesentiert, ist aber genau das nicht. Bis zum 7. April sind 29 Werke des Duesseldorfers im Hamburger Bahnhof zu sehen. Sie tragen lapidare Namen wie "Tisch mit Wackelpudding", "Haus", "Ritterschlacht" oder "Das Fliegende Klassenzimmer". Mit dem Titel der Schau, "Kinderkreuzzug", erinnert Honert nicht nur an die 30.000 Kinder, die im 13. Jahrhundert ins Heilige Land aufbrachen. "

foto rechts: Voor de Hamburger Bahnhof, lekker in de zon, een strakblauwe lucht.
foto links: De grote hal van het museum, met de expositie van Martin Honert.

 

Lekker shoppen

Trippen-winkel in de Haksische Hofe Zeep alsof het taartjes zijn! We gingen voor de Feurweartas, mijn verjaarscadeau, maar Berlijn is sowieso erg leuk om te shoppen. De Hacksische Hofe zit steevast in het programma, inclusief de Trippen-winkel.
Een leuke vondst was de zeepwinkel, waar zeep in de vorm van kleurige gebakjes werd verkocht. Erg lekker ruikend, maar ook erg lekker duur.