Lang weekeinde Barcelona (feb. 2008)


Casa Batllo van Gaudi kun je bezichtigen! Hoezo reclame-gevoelig? Ik zwichtte (weer) voor een 9-euro aanbieding van Transavia, bekend van nul-komma-nul service én lage prijzen. 4 x 9 euro plus wat taxjes natuurlijk. En iets van brandstoffentoeslag; veel in Amsterdam en minder in den vreemde.

Wil en ik gingen naar Barcelona voor een cultureel weekeindje terwijl Nederland zuchtte onder slagregens, Carnaval en ander ongemak.

We waren alletwee al vaker in Barcelona geweest maar wilden toch wel weer de "verplichte nummers" langs. Dus de bijzondere gebouwen van Gaudi bekijken en veel flaneren. Dat is allemaal gelukt.

Ons programma:
  • Hotel Roma Reial op de Place Reial, een schitterend plein tegen de Ramblas aan
  • Ramblas aflopen, winkels kijken. Barre Gotique doorslenteren, tapas eten
  • Bezoek Bodies Expositie in Dressames Reials
  • Concert Aranjuez in het Palau de la Musica Catalana
  • Bezoeken MACBA (Museum d' Art Contemporani de Barcelona)
  • Bezichtiging Casa Batllo van Gaudi aan de Gracia
  • Langs Casa Milá naar de Sagrada Familia en die van buiten en binnen bekijken
bij de foto: de folder van Casa Batlllo, een groot door Gaudi verbouwd huis, helemaal gerestaureerd en intact.  

 

Palau de la Musica Catalana

Een Spaanser muziekstuk kun je je niet voorstellen; het Concert Aranjurez van Rodrigo Als je het schitterende Palau de la Musica Catalana wilt bezichtigen, dan ben je vooral uit op de hal, trappen en de grote zaal.
De entree kost 10 euro is dat is best de moeite waard. Maar met wat klikken op de site van het Palau, kun je als je een beetje bijpast een complete voorstelling bijwonen! En dat is natuurlijk nog veel mooier: muzikaal omlijst genieten van de rijke decoraties, de gebeeldhouwde paarden, het glas in lood, het glazen plafond...
Via de site lukte het kaartjes te krijgen in de hoogste hoogten van het Palau om vervolgens stilletjes te verkassen naar betere, duurdere én vrije plaatsen.
Je mocht in het Palau niet fotograferen, dus maakte ik maar een filmpje, dat helaas te groot is om op mijn webstekje te zetten.

bij de foto Op de (onze) achtergrond het Palau, van buiten net zo indrukwekkend als van binnen.  

 

Bodies

Bodies is de tentoonstelling van geconserveerde opengewerkte echte mensen! Een beetje luguber misschien - de tentoonstelling Bodies. Ik had er een half jaar terug al wat over gelezen in de Volkskrant (geloof ik). Gemengde gevoelens enzo.
Bodies toont complete lichamen en lichaamsdelen van overleden mensen. Die "bodies" zijn geconserveerd en opengewerkt zoals je in de transparantjes van een ouderwetse encyclopedie vroeger zag. Dus velletje eraf, spieren opzij, ingewanden opengewerkt. Het skelet met kraakbeen erbij. Hersenen, het ademhalingssysteem, de bloedvaten, het zenuwgestel, penis en testikels, eierstokken en baarmoeder - allemaal echt. Dat soort dingen
En dan de afwijkingen: galblaas met galstenen, kankergezwelllen in teelbalen, nieren, borsten, lever .... je moet er maar tegen kunnen.
De afdeling foetussen op sterk water, in plakjes in de lengte, in de breedte. Gedroogd, gekleurd, in potjes, op steeltjes.

Het is interessant, maar ook net zo genant. Het zijn overleden mensen, allemaal Aziaten trouwens, die hier zogenaamd nuttig voor de wetenschap staan. Dat klopt ergens niet...

 

MACBA

Macba is hét museum voor moderne kunst van Barcelona.
Wat een mooi licht gebouw, waarin gespeeld is met lichtinval, reflectie (door al het wit) en schaduw. En wat staat het daar mooi, midden in die oude wijk onder de universiteit. Dit wordt het nieuwe hotte Barcelona, the place to be.
Het zijn vooral installaties en videoprojecties in het MACBA. Niemand doet moeilijk over foto's maken, dus dat deden we volop.

Naast het MACBA ligt het CCCB, ook iets met culture en Barcelona erin. Daar zagen we oude bekenden, namelijk de mens-dier-figuren die een paar jaar geleden aan de Belgische kust stonden bij het festival Beaufort (zie elders op mijn site). Hier waren ze niet op reis met een binnenvaarder, maar gevangenen in een dubbel omheind terreintje. Heel slim om die beelden tegen enthousiaste buitenstaanders met al dat hek en prikkeldraad te beschermen. Het was een leuk weerzien!

bij de foto: deze jongeman zat aan de Belgische kust op een paaltje in een oude "gestrande binnenvaarder" bij het festival Beaufort.  

 

Sagrada Familia

De laatste keer was ik er met Sven en Elke, zo'n zeven jaar geleden. Volgens de boekjes gaat de bouw van de kathedraal wel zo'n 200 jaar duren. Daarvan heb ik er tot op heden zo'n 30 meegemaakt en met een beetje geluk volgen er nog 40 misschien wel 50. Ik denk dat ze over 40 jaar een heel eind zijn. Er waren namelijk al flinke verschillen met 7 jaar geleden.
Ik liep toen met de kinderen trap op trap af (waar nu liften zijn) en ik weet dat het schip niet overdekt was (nu wel, met mooie "bladeren"). Maar de grote toren moet nog worden gemaakt, 170 meter hoog, waar nu nog niets is!

Het was erg winderig en guur op de klokkentorens, op ongeveer 100 meter hoogte. Maar het uitzicht was fenomenaal, in de verte, maar ook vlak om je heen, waar volop gebouwd wordt aan die indrukwekkende decoratieve kerk.
De hand van Gaudi neemt af, vooral in het beeldhouwwerk. Het overdecoratieve maakt plaats voor wat vierkante, hoekige lijnen. Ook mooi en het mag ook wel, maar de meester zou woedend worden...
Over een jaar of vijf weer Sagrada?

bij de foto: op 100 meter hoogte op het bruggetje tussen twee klokkentorens.  

 

Veel Gaudi

Op de foto zie je me voor Casa Milá, alweer een Gaudi-bouwwerk. In Barcelona staan verschillende gebouwen van de hand van Gaudi waarvan sommige geopend voor publiek.
In Casa Mila waren Wil en ik al eens (afzonderlijk) geweest. Je mag er op het dak bijvoorbeeld naar de schoorstenen kijken- typische Gaudi-creaturen.
Wij bleven dit keer op straat. Ook mooi...