School

Op welke scholen zat Bart


KleuterschoolHoekje van de Ebbingestraat in Kampen, bij de Dam. Herinner me de grote kastanjeboom waar je niet onder mocht als het onweerde. Naar school was een stevige wandeling.
MarnixschoolIn de nieuwe kamper woonwijk waar mijn ouders neerstreken, was nog geen school. Ik ging dus een jaar via kronkelweggetjes naar Zuid. Op de Bovensingel stond de strenge ouderwetse Marnixschool. Juffrouw Berghuis leerde me schrijven met inkt. en kroontjespen. We moesten ook op zaterdagmorgen naar school.
Willem van Oranjeschool Klas 2 t/m 5 volgde ik op de WvO-school. Ik zat drie jaar in de klas bij meester Meijerman aan wie ik een pesthekel had - dat ongenoegen was wederzijds. Hij mepte er lustig op los om de 40 kinderen in toom te houden.
Johannes Calvijn, KampenWat een afschuwelijk christelijk bolwerk. Ik moest er de "zondagen" uit mijn hoofd leren: "Wat te dunken van den paapschen mis? Den paapschen mis is ene vervloekte afgoderij." Hoezo christelijk?
Ik haalde er de leraren het bloed onder de nagels vandaan met irritante geintjes. Hoe harder ze me aanpakten, hoe recalcitranter ik werd. Verveling zal de belangrijkste oorzaak geweest zijn. Met een tweeŽn en drieŽn rapport werd ik heengezonden.
Willem de Zwijger, KampenHier deed ik Mavo4. Ik hoefde helemaal niets uit te voeren om hoge cijfers te halen, hetgeen mijn uitgaansleven sterk ten goede kwam. Toen ik vijftien was bouwde ik mijn eerste middengolf-zender, later FM-zenders. Die hobby liep flink uit de hand..
Johannes Calvijn, KampenWeer terug op die pestschool. Maar nu wat rustiger. Het HAVO-diploma kwam me aanwaaien. Vooral voor de exacte vakken haalde ik hoge cijfers. In mijn schriften uit die tijd kun je zien hoe verschrikkelijk ik me verveelde op school.
Ik zat in allerlei clubjes en organiseerde disco-feesten. Met mijn eerste flinke versterker en van houten eierkisten gemaakte boxen kon ik Satisfaction van de Stones oorverdovend laten horen. Glaszetten was een vaardigheid die goed ontwikkeld werd. Bij de discofeesten in VZOD of het Ijsselmuidense ijsbaangebouw, sneuvelde nog wel eens een raampje. Klik hier voor het krantenbericht met geslaagde leerlingen van mijn jaargang
Comenius Academie, Zwolle Tja, ik wilde naar de HTS, maar daar waren wachtlijsten voor. Ik moest een jaartje wachten. De P.A. in Zwolle werd de parkeerschool. Na een jaar switchen kon echter niet meer, omdat ik anders in dienst moest. Bah, bah, bah - Defensie heeft mijn toekomst in de war gegooid. Ik kon de P.A. op mijn sloffen doen omdat ik een bijna fotografisch geheugen heb. De stages gingen wel aardig en na drie jaar was ik onderwijzer. Voor weinig moeite meer kon je een IKOS-certificaat halen - daarmee kon je maatschappijleer-lessen geven op het voortgezet onderwijs. Dat deed ik dus erbij.
Ordina Opleidingen, NijmegenToen ik genoeg had van lesgeven (Nederland, godsdienst, maatschappijleer) en de computer had ontdekt, volgde ik enkele pc-cursussen. Dat vond ik zo leuk, dat ik me aanmeldde voor een omscholingscursus. Die was heel pittig: een jaar full-time en dan had je zo'n beetje alle AMBI-modules die er toen waren afgerond. Het ging me goed af, niet in de laatste plaats dankzij Yvonne, met wie ik fantastisch samenwerkte.