Savianges, Wat is er te doen - VOIE VERTE

Voie Verte


Kastelen Musea Steden Voie Verte Wandelroutes Water En verder

Toen ik jaren geleden met mijn oude Renault Estafette in Cormatin strandde, attendeerde de mevrouw in de bakkerswinkel me op de verlaten kampeerplaats bij het spoor aan de Guye. Je mocht er zomaar staan en dat deed een enkeling ook (nog). Tweemaal per dag kroop een trein over het spoor, luid gillend en knarsend. Op de brug ging het stapvoets.
Het traject leende zich goed voor een wandeling. Je liep het snelst van Cormatin naar Taizé over het spoor en ook St. Gengoux was goed te doen.

Naarmate er met de jaren minder treinen reden ging de kwaliteit van het spoor snel achteruit. Op het laatst waren de bielzen zo rot, dat je de nagels waarmee de rails vastzaten er zo uitkon trekken. Rond 1995 reed de laatste trein en werd de rails verwijderd.
Wie op het idee kwam het traject te asfalteren, verdient een standbeeld. Wat een groot succes werd de "voie verte", waar je fantastisch kun skaten, skeeleren en fietsen zonder steile hellingen!

De bovenstaande foto's zijn genomen op het vroegere station van St. Gengoux. De stationsgebouwen staan er nog en ook de indrukwekkende kraan waarmee vroeger het water in de stoomlocomotief werd aangevuld. Om de relatie met de trein aan te dikken, ligt er ook nog rails.
De voie verte passeert uiteraard alle oude stations en het ligt voor de hand zo'n station als opstapplaats voor een skates-tochtje te gebruiken. Je kan er parkeren en je skates onderbinden.
Het station in Buxy is echt omgetoverd tot voie-verte station, compleet met ijsverkoop en Office de Tourisme.

 

De voie verte liep in de zomer van 2005 van Givry tot Cluny, maar er zijn voortdurend plannen om verder tegaan. Dat kan goed, want het opgedoekte spoortraject gaat verder dan Givry en ook naar het zuiden verder.

Op deze foto zie je dat je met een gewone fiets Cluny (tussen de bomen door zichtbaar), halen kan. Daarna (dat stuk is inmiddels ook bijna tot Macon geasfalteerd) wordt het moeilijker ...

 

Een paar kilometer vanaf Cluny ligt een enorme tunnel. Die is vele honderden meter lang en pas in 2006 aan de Voie Verte toegevoegd. Daarvoor zat er, na de laatste trein, een champignonkweker in.

Het stuk Voie Verte tussen Cluny en Macon lijkt niet op het noordelijker deel. Je wijkt namelijk veelvuldig af van het vroegere spoortraject. Met name die stukken leveren pittige hellingen en afdalingen op. Wij namen voor dat traject fietsen mee met versnellingen - met een gewone Nederlandse stadsfiets is dat niet te doen.
De tunnel is erg leuk om doorheen te fietsen. Lekker fris ook.
Vanaf de herfst tot het voorjaar is de tunnel overigens gesloten om de overwinterende vleermuizen rust te gunnen. Je kan dan gebruik maken van een by-pass.