Savianges, Wat is er te doen

Wat is er te doen?


Kastelen Musea Steden Voie Verte Wandelroutes Water En verder

De dames van het Office du Tourisme in Buxy zijn goud waard. Ze weten veel en kunnen je dat -als frans nog wat lastig is- zelfs in het engels uitleggen. Ze weten ook waar de fêtes en foires plaatsvinden.
Het Office du Tourisme in Buxy is in 2004 verplaatst naar het stationsgebouw bij de Voie Vert. Dat is een beetje jammer, want het vorige kantoortje in de stad vormde de toegang tot de ondergrondse stad van Buxy. Een ander VVV-kantoor in de directe omgeving van Savianges vind je op het plein in St. Gengoux le National (en natuurlijk in Le Creusot en Chalon).
In de zomer worden festiviteiten in allerlei dorpjes met de regelmaat van de klok gegeven. Ik neus altijd de aanplakbiljetten door. Daar staan ook veel leuke uitgaanstips op.
In de leeskast staat een map vol tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden.

Als je iedere dag een aantal bezienswaardigheden in een straal van veertig kilometer rond Savianges op je agenda zou willen zetten, hou je het vele weken vol.
Veelal zullen je tripjes een 'toer'-karakter hebben; je rijdt over slingerweggetjes door het betoverende bourgondische landschap van dorpje naar dorpje. Je ziet veel boerderijen en huizen gebouwd van 'pierres', kerken, duiventorens en kastelen.

Je zult vast in Cormatin komen, waar een geweldig mooi kasteel staat dat je bezichtigen kunt. In Cormatin is ook een Office du Tourisme.
Iets zuidelijker ligt Cluny, met zijn beroemde abdij(resten) en keizerlijke stallen. Tussen Cormatin en Cluny ligt Taizé de ontmoetingsplaats van duizenden bezoekers van de revivals van de kloosterlingen.

Op de terugweg naar Savianges is het leuk om de dorpjes ten westen van de route Cluny-Cormatin-St. Gengoux aan te doen. Je waant je in de Middeleeuwen!

Grotten zijn er in Blanot en Azé. In Azé tref je een automuseum aan, waar je ook oldtimers kopen kunt.
Vlakbij Savianges, in Culles les Roches, zijn wandelroutes langs de rotsen. Wandelen kan ook vanuit St. Gengoux: 'Circuit de Pédestre'. Loop ook eens door Bissey sur Fley en drink een biertje in de Papillon, vlakbij het kasteel (exposities!) en de kerk. De waard spreekt heel goed Duits (komt daar vandaan) en kan je van tips voorzien.