Savianges, Algemeen

Over Savianges en omgeving


Op deze Dorp-omgeving-mensen-pagina: Over het dorp Rond het dorp Bewoners Geïsoleerd? Uitgaan en Vertier Fietsen Boodschappen

Het dorp Savianges
Het pijltje geeft het huis aan in het dorpje Savianges Savianges ligt in de Zuid-Bourgogne in het departement Saône et Loire. Het dorp omvat twee gehuchtjes, Le Bourg en Les Pignerets. De kerk, het kerkhof en het kasteelcomplex bevinden zich een paar honderd meter buiten het dorp. Oorspronkelijk was alle grond en bebouwing eigendom van de kasteelbewoners, maar zoals overal in Frankrijk nam de invloed (en de liquiditeit) van de adel af en kregen de burgers na de Franse revolutie meer in de melk te brokkelen. Nog steeds horen verschillende huizen in het dorp toe aan het kasteel, zoals bijvoorbeeld het wat hoger gelegen hoge grote huis met de prachtige dakkapelletjes.
Het dorp is nog steeds klein genoeg om niet aan straatnamen en huisnummers te doen. Het adres is gewoon 'Ancienne Epicerie, Savianges Le Bourg', met als aanduiding 71460 St. Gengoux le National, omdat er in Frankrijk nog enkele gehuchtjes Savianges mogen heten.
Savianges is een Bourgondisch dorpje met nog geen 25 permanente bewoners. Het gros van de huizen wordt als zomerresidence gebruikt. Hoewel het huis midden in het dorp ligt, merk je van buren niets. Je kijkt uit over de velden; je ziet een boerderij en wat huizengroepen een paar honderd meter verderop. Het is erg rustig, vooral buiten het zomerseizoen. Er zijn ooit dagen geweest dat ik maar vier voorbijkomende auto's telde. De wijngaarden van het dorp zijn met de bewoners verdwenen naar gebieden met meer voorzieningen en vooral: meer middelen van bestaan.
De mairie is maar af en toe geopend, de school al lang geleden gesloten en alleen de schoolbus stopt nog bij de halte.

Op een (winderig) filmpje kijk je uit op het dal waar Savianges ligt. Je ziet dat Savoanges een langgerekt "open" dorp is dat uit groepjes huizen bestaat.
(klik op de oogjes om het fragment van 6,9 MB te starten).

Rond het dorp Savianges

Veel boomgaarden en velden zijn tot ruige gebieden verworden, met een ongelooflijk scala aan fauna en flora. Je kunt er talloze orchideeënsoorten bewonderen of in de herfst de wereld aan paddestoelen. Natuurlijk zijn er veel roofvogels (vooral uilen en buizerds), zwaluwen en 's nachts de vleermuizen. Op de (stapel-)muren zijn hagedisjes heel algemeen. In de wei zie je soms een (onschuldige) bruine slang. Gevaarlijke serpenten zijn er gelukkig niet.
Het land dat nog bewerking ondergaat levert voedsel voor de witte koeien of is begroeid met zonnebloemen. Hier en daar groeit ook mais. Even verderop worden volop druiven geteeld, die de beroemde witte en rode Chalonnais opleveren. Rond Buxy tref je talloze caves waar je kunt proeven en tegen zeer billijke prijzen heerlijke wijnen kunt krijgen. Voor nog geen 2 per liter tapt men graag een vaatje voor je vol.
De Bourgogne staat vol kastelen en versterkte boerderijen, net als de huizen opgetrokken uit 'pierres', platte keiharde stenen. De daken zijn veelal rood gedekt met kleipannen uit de streek rond Montchanin.
Enig zijn de heggen van mei- en sleedoorn, hazelnoot en kardinaalsmuts die langs de velden geplant zijn. Of de stapelstenen muurtjes die in- en uitdringers moeten weren. Daarachter staan ook de witte ossen met hun kalfjes je herkauwend met grote glazige ogen aan te staren. Hoog boven je cirkelt een buizerd of bij het bos zelfs een havik.
Het dorp is per auto te bereiken via drie toegangs-wegen vanuit of vlakbij het dorpje Germagny. De leukste weg, maar ontmoet er geen tegenligger, is de weg langs het riviertje de Guye dat uitkomt bij het Romaanse kerkje van Germagny vlakbij de Renault-garage. Bij de brug over de Guye is de jeu-de-boules-baan, een speeltuintje en een toilet. In het weekend is het een gezellige boel; hele Franse families ontsteken er hun barbecue en maken er een gezellige tijd van. In Genouilly vind je een bakker met erg lekker brood. In Germagny is een garage met brandstoffen, de loodgieter, maar ook het Restaurant de la Guye, vréselijk netjes en schoon, met lekker en betaalbaar eten.
Als je de weg van Cersot naar Germagny oversteekt en je de heuvel oprijdt, kom je in Rimont. Dit dorpje bestaat bij de gratie van het gigantische klooster/seminarium dat er is gehuisvest. Even ervoor vind je in een bosje een openluchtkerkje. Een pad loopt daar vandaan naar het klooster. Het altaar tussen de bomen roept een serene magische sfeer op. Je moet er zeker eens heen. Wie weet vind je het tweede kapelletje in het buxusbos dan ook. Het is er fantastisch wandelen! In de vallei achter Rimont ligt Culles les Roches. Een zeer pittoresk dorp met wijnboeren en met een zwembadje. De westelijke heuvels boven Savianges, in de richting van Mondornon, zijn bebost. Je kunt er heerlijk dwalen en je ondergaat de ene bekoring na de andere. Ongeveer achter het kasteel slaapt een schitterend bosven, waarvoor je eens vroeg je bed uit moet: in de nevel is het hier op z'n mooist.

De Bourgondiërs

De Bourgondische liefde voor eten en drinken is spreekwoordelijk. En terecht. Ze zijn dol op een wijntje of een zoetig alcoholhoudend drankje waar ze water bij doen. Denk maar aan crême de cassis of pastis. Een panacheetje (bier met sprite) vinden ze ook lekker. De mensen zijn hartelijk en beleefd tegelijk, daarnaast nog eens erg behulpzaam en bescheiden.
Fransen houden van kinderen, die ze in onze ogen vaak gruwelijk verwennen en veel te laat op houden. Dat laatste is wel begrijpelijk, want kinderen komen erg laat van school en moeten dan nog avondeten. Ze gaan overigens ook op zaterdag naar school.
Het dorp sterft al jaren steeds verder uit. Zo overleed buurvrouw Maréchal in 2011 en rust ze naast haar man voor eeuwig uit naast de kerk. Ik heb geprobeerd haar huis te kopen, maar het moest belachelijk veel opbrengen. Pierre uit Chalon is nu buurman - een aardige vent. De tuinman van het kasteel heb ik al jaren niet meer gezien. Hun huizen staan onbewoond. Alleen Albert en Florence ken ik nog als vaste bewoners. Er wonen wel enkele anderen, maar dat is een handjevol.
In de weekeinden komen meer mensen naar het dorp. Ze zoeken de duurbetaalde rust en laten de stad achter zich. Maar verwacht geen drukte: met 10 permanent bewoonde huizen in het hele dorp houdt het wel op.

Geïsoleerd?

het uitzicht vanuit het huis naar voor In het dorpje kun je je volkomen afgesloten voelen van de buitenwereld. Toch ligt het dorp midden in de bewoonde wereld. Met de auto ben je in vijf minuten in Germagny. Buxy is nog geen kwartier en je kunt binnen een half uur in Chalon (grote winkels, scholen), Le Creusot (een grote industriestad) of Montceau-les-Mines zijn. De TGV stopt in Montchanin. Je bent niet zo heel ver van Nederland: vanaf Arnhem of Rotterdam zo'n 780 kilometer. Tegenover het huis staat een telefooncabine die op een telefoonkaart werkt. Een Collect Call naar Nederland gaat eenvoudig: 19-00-31 en de rest blijkt vanzelf; als je zelf ter plekke wilt betalen kies je 19-31 en de rest zònder de 0 van het netnummer. Leuk van die cabine is ook dat je er naar toe kunt bellen. Vanaf het terras kun je de bel zachtjes horen. Het nummer is: 385 96 12 86. Vanuit Nederland zet je er 00-33 voor.
De mobiele telefoon doet het sinds 2004 goed in Savianges. Je kunt kiezen uit 3 netwerken, waarvan eentje GPRS en G3 ondersteunt, zodat je met je (geschikte) telefoon kunt mailen. Heel soms staat er een draadloos netwerkje open.

Uitgaan/vertier

Specialiteiten van de streek zijn escargots (wijngaardslakken) en tripes. Ik vond het restaurant in de vesting van Buxy heel leuk voor een glaasje, maar niet lekker om eens te gaan eten. Bij het oude station van Buxy (bij de rotonde) zit een heel frans restaurant van de familie Girardot. Menu's vanaf 11, een kindermenu voor 9 en een lekkere 'Pinot Noir' voor nog geen 9. Leuke bediening en een mooie ambiance toe! Het 'Restaurant de Bourgogne' in Germagny is wat kaal en clean, maar het eten is er goed. Je kunt ook St. Hélène eens proberen of in Cormatin in de mooiste pizzeria van Frankrijk een pizza eten. De streek biedt veel meer van deze verrassingen. Probeer dat zelf maar eens uit en laat gouden tips in het gastenboek aan anderen na. Het restaurant-eten behoeft in de Bourgogne geen dure liefhebberij te worden: goede menu's zijn in eenvoudige tentjes zelden duurder dan 15. Voor  12 kun je op veel plaatsen ook al een drie gangen menu nuttigen. Met de wijn kun je het zo dol maken als je zelf wilt, maar de vin de maison in een karafje is dikwijls ook lekker. Sommige restaurants schenken de rode wijn flink gekoeld. Popmuziek is in Frankrijk wat verschillend van die bij ons. Dat geldt ook voor de discotheek. In Chalon heb je Pimm's (klein,  12 voor heren entree, 03:00 uur dicht). In Torcy, net iets onder Le Creusot, is het leuker. Men sluit om 04:00 uur en je kunt er ook bowlen. Ze draaien er verschillende soorten muziek: house, klassieke-pop en plakkers door elkaar. De bezoekers variëren zeer in leeftijd, een zestigjarige valt beslist niet uit de toon. In de 'rimboe' in het merengebied ten oosten van Le Creusot zit nog een hele grote dansschuur. Dichter bij ligt aan de weg van Sassangy naar de Route Express (noord) ook een 'discotheque'.

Fietsen

Vanaf de Mont Vincent is het uitzicht prachtig! Omdat de streek een typisch langgerekt golvend landschap heeft met niet al te hoge heuvels, kun je er redelijk fietsen. Je hoeft niet voortdurend je een bult tegen de bult op te trappen. Als je dat echt wilt, kan ik je de Mont Vincent aanbevelen. Wie boven is, wordt met een mooi uitzicht rijkelijk beloond. Van Beaune naar (bijna) Macon liep een oude spoorlijn, die enkele jaren geleden is opgedoekt. Jammer, want het ritje was fantastisch. Toch is er een prachtige 'attractie' voor teruggekomen: over het hele traject vormt een spiegelgladde asfaltlaag nu de perfecte uitdaging voor fietsers en skaters, de Voie Verte. Geen hinder van auto's en steile stukken! Een goede startplek is het vroegere station van Buxy, je kunt daar zowel naar het noorden (richting Givry) en naar het zuiden (richting St. Gengoux). Zie ook de speciale pagina over de Voie Verte. ATB-liefhebbers kunnen in de omgeving van Savianges hun hart ophalen.

Boodschappen

De eerste behoeften lenig je in Genouilly bij de alimentation. De bakker in Genouilly heeft ook op zondagmorgen brood. Helaas sloot de alimentation in Germagny per 1-1-2012 definitief de deuren en komen de bakker en een soort SRV-busje niet meer naar het dorp. Voor wat uitgebreidere boodshappen ga je naar Buxy (of de Carrefour in Chalon).
Benzine (ook loodvrij) en diesel kun je in Germagny ook krijgen. Bij de garage zijn ze heel handig en niet duur. Veel onderdelen kun je, mocht je die helaas nodig hebben, tweedehands in je auto laten zetten. Ze repareren alle soorten auto's. In Buxy kun je voor de meeste 'normale' zaken terecht. Er zijn in Buxy, maar ook in St. Gengoux, een postkantoor, een Credit Agricole-bank (waar je met bank- en giropas dag en nacht kunt pinnen) en diverse winkels. Met een creditcard betalen in de supermarkt of aan de pomp (zelfs die in Germagny) is heel normaal.

De Carrefour in Chalon-Oost spant de kroon; een knots van een winkel, die ook geopend is tussen 12 en 15 uur (maar op zondag de hele dag dicht!). Je rijdt in Chalon langs de Saône en steekt de eerste (auto-)brug (rechts) over (richting Dole/Centre Commercial). Makkelijk te vinden. De Carrefour is voor Frankrijk-nieuwelingen een belevenis: een Nederlandse Maxis past er haast twee keer in. Dit soort winkels (net als evenknie LeClerck) is geweldig gesorteerd. Je koopt er honderd soorten vis, tweehonderd soorten kaas en allerhande groenten en fruit om maar wat te noemen. Franse wijn haal je het leukst bij een echte cave of bij de boer. De cave van Genouilly is klein en gastvrij, die in Buxy breed gesorteerd en vooral erg groot.
Markten zijn er in Buxy (donderdagmorgen) en St. Gengoux (woensdag 1x per 14 dagen) en natuurlijk ook in het oude centrum van Chalon (vrijdag- en zondagmorgen).