Anti Atoomenergie - NOS-Radioroute 2009

Anti Atoomenergie - NOS-Radioroute 2009


Dit verhaal is onderdeel van de NOS Radioroute van Sluis in Zeeland naar Roodeschool in Groningen.
Door verslaggever Marc Hamer.

bron: website van de NOS.
(De webpagina bestaat inmiddels niet meer.)

NOS-Radioroute in Dodewaard

Je kon bijna zien dat achter hun ogen de film werd teruggedraaid. In de jaren 80 was de Kerncentrale in Dodewaard een paar keer het centrum van het verzet tegen kernenergie in ons land.
Bart Lindeboom woonde in Dodewaard en deed veelvuldig mee aan de acties. Net als Wynand Duyvendak, die vorig jaar opstapte als Groen-Links kamerlid na publicaties over zijn actieverleden in de jaren 80.

Een beetje vervreemd kijken ze om zich heen. "Zo dichtbij ben ik nog nooit geweest", zegt Lindeboom. "De pijp is weg, de honderd meter hoge pijp is er niet meer." Duyvendak: "Het is nu echt een blok in het landschap."
Duyvendak herinnert zich nog heel goed de akties in het najaar van 80 en 81. "In 1980 ging het allemaal heel erg vredelievend. Wel moesten we een heel eind lopen vanaf het tentenkamp."
"Dat lag op een kilometer of zeven", vult Lindeboom aan. Duyvendak: "Maar in 1981 was het vreselijk. De actiebewegingen waren verdeeld. Er was wantrouwen tussen de diverse groepen. De tijd was verhard, je had de acties in Nijmegen en Amsterdam. De politie tolereerde niets."

Tjernobyl

"Nu ik hier weer sta, zie ik het weer helemaal voor me. Door de ME werden we met traangas de dijk afgespoten, letterlijk. Je kon alleen maar naar beneden, maar daar was een heg van distels. Was je daar doorheen, dan stond je vast in de modder. Er was echt paniek."
Door de acties in Dodewaard en ook bij de Kerncentrale in Borsele kwam het vraagstuk kernenergie op de agenda. De regering startte de Brede Maatschappelijke Discussie (BMD).
"Toen wij hier in 80 en 81 op de weg gingen zitten was het idee nog, er komen drie centrales bij. Dat beeld veranderde. En toen kwam de ramp bij Tsjernobyl eroverheen, toen was het afgelopen met de kernenergie."

Gesloten

In 1997 werd de centrale in Dodewaard gesloten. Maar de ketel is nog te radioactief. Het deel van de centrale dat er nu nog staat, moet er tot 2045 blijven.
Anno 2009 staat kernenergie weer op de agenda. Duyvendak: "Dat is een strijd die we weer moeten winnen. De bezwaren tegen kernenergie zijn nog hetzelfde. Het duurt generaties voordat je van het afval af bent. En er zijn nu zat alternatieven. Dodewaard laat zien dat ook al stop je, dan zit je nog jaren met de troep."
"Misschien moeten we hier maar een monument van maken. Een monument van fout energiebeleid."