Opvattingen

Opvattingen


Principes&Politiek

Natuurlijk zijn er mensen met meer principes, die lastiger zijn. Maar ik heb er ook een paar:
Socialisme
Leger moet Leger
Vlees
Open Source
Kernenergie
Monarchie
God-van-de-rand
Shell
Verboden Landen
Bont

Socialisisme

Ik ben links. Niet altijd helemaal geweest trouwens, want toen ik 17 was heb ik in Kampen op een gemeenteverkiezingsdag nog eens een oranje-blauwe rakker geholpen met zijn verkiezingscampagne (theezakjes aan deurknoppen hangen in alle vroegte) als reactie op het door de PvdA (op twee na), D66, CHU en PPR om zeep helpen van de zeezenders. Maar tegelijk fietste ik met een anti-Kalkar bakfiets rond en was ik aktievoerder bij milieuorganisatie "Prut". Vergeef me die theezakjes, ik zal het nooit meer doen.
Mijn linkse opvattingen zijn versterkt door bezoekjes aan Oostbloklanden. Ik zag daar (destijds) een klein beetje wat niet klopte, maar vooral veel wat daar beter en voor eerlijker ging dan "bij ons". Klik hier om naar mijn socialisme-pagina te gaan (vooral over de DDR).

Ik was vele jaren van de SP, maar stem vanaf 2012 Partij voor de Dieren. Pas in september 2017 heb ik het lidmaatschap van de SP verruild voor dat van de Partij voor de Dieren.
In de loop van een aantal jaren kwam de PvdD steeds dichterbij en ontstond irritatie over de SP. Het afzwakken van de republikeinse uitgangspunten, de persoon Roemer, de platte, simplistische verkiezingsleuzen ("huren omlaag, lonen omhoog"), de onthullingen van Sharon Gesthuizen - het was genoeg.
De Partij voor de Dieren is een kleine partij, maar legt in de Kamers de vinger op de zere plek met talrijke vragen over wat er toe doet. Daarmee doet zij ertoe!.
Ze kiezen steeds voor mij de goede kant: tegen militarisme, voor natuur, tegen atoomenergie, tegen koningshuis, tegen bio-industrie.

Klik op het logo van de PvdD om naar hun website te gaan ....


Top


Shell
Betrapt - een aboluut noodgeval Shell heeft het een paar keer helemaal bij me verpest. Om te beginnen is er het eigendomsrecht van de familie van Oranje. Zij zijn grootaandeelhouder en al rijk genoeg. Ik sponsor die mensen al ruimschoots (teveel).
Dan is het het helemaal foute Zuid-Afrika-beleid. Dat is lang geleden, maar niet minder erg. En de vreselijke troep die Shell in Nigeria veroorzaakte en hun houding ten opzichte van het regiem aldaar. Tenslotte is er de BrandSpar-affaire. Ik wil geen druppeltje Shell tanken.
Top

Kernenergie
Tegen atoomstroom knok ik al jaren. Vanuit de Betuwe, waar ik ook in Dodewaard woonde, heb ik me heel actief ingezet om de kerncentrale gesloten te krijgen. Ik maakte bezwaar tegen elke vergunning, was bij elke demonstratie (vaak als organisator), spotte atoomafvaltransporten en bedacht en organiseerde voor Greenpeace de laserprojectie 5 jaar na Tsjernobyl.

In augustus 2009 werkte ik mee aan de NOS-radioroute. Elke dag was een uitzending op locatie langs een lijn diagnaal door Nederland. Toen de radioroute de Betuwe aandeed, werd een uitzending gewijd aan de restanten van de kerncentrale (die nog vele, vele jaren moeten "afkoelen").

Speciale gasten waren Wijnand Duijvendak en ik. Wijnand hadden ze opgetrommeld omdat die door zijn actieverleden net zijn Kamerlidmaatschap had moeten beŽindigen.
Ik kreeg verschillende aardige reacties op deze uitzending.

Klik hier om op een aparte pagina naar een klein stukje van mijn anti-kernenergie-verleden te kijken.
Klik hier om naar een pagina over de NOS-Radioroute in Dodewaard (2009) te gaan.
Klik hier om een van mijn vele bezwaarschriften tegen (een uitbreiding van) de kerncentrale Dodewaard te lezen.
Het betreft een bezwaar uit eind 1985 in PDF tegen vergunningswijziging). Achter de genoemde argumenten sta ik nog steeds.
Nota bene: dit bezwaar dateert van vóór de atoomramp in Tsjernobyl!

Top

Monarchie
Adelstand in het algemeen en de monarchie in het bijzonder is iets van vroeger en past volstrekt niet in een moderne democratische samenleving.
Hoe is het mogelijk dat iemand door geboorte allerlei ongelooflijke privileges verkrijgt en handenvol geld opstrijkt.
Belachelijk, weg met adelijke titelatuur en feodale resten!
Top

Leger moet Leger
Ons land heeft geen krijgsmacht nodig. Als wij geen bedreiging vormen, wie zal ons dan wat doen? En als we dan behoefte aan een vijand hebben en verdedigen willen voorbereiden, zijn er betere methoden. Als de bevolking onderlinge solidariteit en non-collaboratie wordt bijgebracht werkt dat beter dan wapengekletter.
Daarnaast heeft een leger een adsurde niet-verantwoordelijke structuur, waarbij "befehl ist befehl" hoort. Soldaten handelen conform opdracht zonder zelf na te (mogen) denken. Wie een bevel weigert heet deserteur en wordt vermoord. Met zo'n organisatie wil ik niks van doen hebben.
Het zal je dus niet verbazen dat ik erkend gewetensbezwaarde ben. Daarvoor ga je langs een Defensie-psychiater die je motivatie met je doorneemt.
Top

God-van-de-rand
Heel Europa wordt opgezadeld met onze God-Zij-Met-Ons-munten. Eraf met die tekst, die niets zegt en wordt opgelegd aan miljoenen die er niets mee te maken willen hebben! Ik ben niet anti-godsdienst, maar wel tegen godsdienst waar iedereen aan mee moet doen. En ook tegen godsdienst-namens-ons-allen. Dus geen "bede" in de troonrede en dus ook die munten religievrij.
Top

Vlees
Het is vreselijk wat dieren wordt aangedaan voor volstrekt overbodige voedingsproducten. Walgelijke fokwijzen, vervoer, handel, ellendige slachtmethoden, Ziekte en preventie daarvan met massamoord en destructie. Ammoniakproblemen, opkopen van voedsel uit derde wereld landen, marktprotectionisme waardoor arme landen geen afzetkans krijgen.
Voor mij geen vlees; ik ben vegetarisch.
Natuurlijk ben ik ook tegen de walvisvangst, de bont-industrie en allerlei vormen van intensieve veehouderij.

Top

Open Source

Ik heb het niet op softwarebedrijven met licentiemodellen vol kleine lettertjes over "devices", "entiteiten" en helemaal niet als ze uit zijn op woekerwinsten en die gemaakt worden over de ruggen van gewone mensen.

Er is een alternatief: open source.
In de wereld van open source wordt software gedeeld. Je mag open source software vrij installeren, het kost je niks. Als je wilt draag je bij aan ontwikkeling van software, maar het hoeft niet. Je betaalt niet voor de licentie, maar voor eventuele hulp bij implementatie. Voorbeelden van open source-software zijn Linux, TYPO3, Libre Office en het Nederlandse Zarafa.

In december 2008 komt er ein-de-lijk "bijval" uit Den Haag. Vanaf december 2008 geldt namelijk door de Tweede amer unaniem aangenomen actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Dit plan dwingt (semi-) overheden zich te verantwoorden over hun softwarekeuzes. Het is gebruiken van Open Standaarden en Open Source Software, of uit kunnen leggen waarom je dat niet doet...

Bij de gemeente Ede omarm ik NOiV en Ede wordt "voorlopergemeente". Op de foto word ik geÔnterviewd op een voorlopersbijeenkomst in de Dom in Utrecht.
Ede is dan nummer-1 gemeente in de NOiV-ranking en ik ben inmiddels voorzitter van Typo3gem, de gemeente-community rond het Open Source CMS Typo3.

Top

Verboden Landen
Turkije is een populair vakantieland. Ik kom er niet zolang ze op de zwarte lijst van Amnesty staan omdat ze mensen zonder proces opgesloten houden en folteren. Ook zijn ze de bezetters van Noord Cyprus en vervolgen ze Koerden tot in Noord Irak. Dat kan natuurlijk allemaal helemaal niet.
Uit Israel wil ik helemaal niks. Dat land bezet al jaren in strijd met VN-resoluties Palestijns gebied, terroriseert Palestijnen en koloniseert. Ook zijn ze vreselijke wapenhandelaars en een kernbommenland - bah. Voor mij dus ook geen Tivall-producten, Jaffa-sinaasappels of andere waar uit Israel.

Op Youtube vind je dit bekende filmpje waarop je ziet hoe Israelische soldaten met geweren en stenen de botten van Palestijnse jongeren breken.

Top

Bont
Bont hoort om een levend dier. Oftewel: loop niet in een tweedehands jas. Wat met vossen, nertsen en chinchilla's gebeurt (en de rest) is afschuwelijk en volstrekt overbodig. Er zijn zoveel synthetische namaak-bont-producten met veel betere eigenschappen, dat het nonsens is daarvoor dieren te kwellen. Verbieden dus; het fokken, villen en alle handel. Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people.... bah.
Youtube staat vol filmpjes over de "bontindustrie". Als je deze bekijkt over zeehondenbont en zo'n mooie Canadese bontkraag voor je jas, weet je waarom ik bont walgelijk vind.

Top