Foto's

Foto's (2)


Dit is de TWEEDE pagina Opmerkelijke foto's.
Naar EERSTE pagina met Opmerkelijke foto's
Liever KIEKJES KIJKEN (Oude fotopagina's)

Met Usha
Zo'n indiaas kind, doordrenkt met Tamil-traditie dat zes weken komt logeren is leuk. Usha heeft een verassende kijk op de Nederlandse samenleving en met haar vragenstellerij maakte ze me weer even bewust van heel gewone dagelijkse dingen.
Haar verwondering over het Nederlandse koningshuis bijvoorbeeld. Hoe raar het is dat het oudste kind van de koning de volgende koning wordt; dat een ontwikkeld volk dergelijke onzin accepteert.
Of over dat op elke straathoek een monument staat voor en of andere persoon die al lang dood is en er tegenwoordig helemaal niet meer toe doet. Al die monumenten ter herinnering aan oorlogen tussen vergeten heersers...
Top
Ik maak foto's van mezelf
Voer voor psychologen, lijkt me: ik zet mezelf op de foto.

Ansichtkaart-foto's maak ik bijna nooit. Dat kunnen anderen beter en heel internet staat er vol mee. Ik fotografeer situaties en vaak met mezelf erbij als figurant. Zo herinner ik me niet slechts een clichébeeld dat iedereen vastlegt, maar mijzelf in een context.
Hier maak ik een mooie foto van mijzelf op een houseboat op de Kerala Backwaters.

Top
Verzamelaar
Ik kan slecht afstand doen van volstrekt overbodige spullen. Wat ik niet meer nodig heb, gaat in dozen en zet ik ergens in een garagebox of op een zoldertje in Frankrijk - daar is plek genoeg voor de huisraad van een heel flatgebouw.
Af en toe sta ik op het punt een "collectie" weg te doen, maar meestal komt het er niet van. Bijvoorbeeld omdat het teveel werk is om voor goed onderdak te zorgen, of omdat ik denk het goed toch nog ooit te kunnen gebruiken.

Zo stond mijn radio-verzameling bijna in het radio-museum in Rotterdam, mijn antieke radio-buizen waren bijna verhuisd naar een elektronica-museum ergens bij Tilburg en de stencilmachine en spulletjes daarvoor waren bijna in het Gestettner-museum ergens in het Oosten beland.
Kijk, hier staan de stencilspullen klaar om af te reizen....

Top
Bah, scheren
Tijdens vakanties verwilder ik een beetje. Zo stop ik met scheren en laat snor en baard weelderig groeien, overigens zelden langer dan een week.
Dat levert plaatjes op als deze. Net voor ik kreunend het mes hanteer, maak ik een foto van het ontwikkeld struweel.
Dat struweel wordt met het jaar minder zwart en meer grijs.
Top
Palestinasjaal
Na een vreselijke zelfmoordaanslag blijft-ie even af. Maar als Israel weer verder kolonialiseert en VN-resoluties aan hun laars lapt, de Gazastrook uithongert, ziekenhuizen bombardeert of de met Nederlands geld aangelegde haven blokkeert of kapotschiet, dan doe ik de Palestinasjaal weer demonstratief om.
Uit solidariteit met het verdrukte Palestijnse volk dat moet aanzien hoe hun grond en water wordt geroofd door mensen die toch beter zouden moeten weten.
Top
Tapijtjes
Er zijn er nog een paar, van die winkels met Perzische tapijten. Maar de hausse is duidelijk over de top, alhoewel ik laatst in een designblad ook iemand zag met een stel persjes in huis.

Maar ik "win"; in de woonkamer in het Boshuis liggen in de r-maanden minstens 30 kleden over en naast elkaar. Als isolerende vloerbedekking op de koude houten vloer.
De kleden komen allemaal uit kringloopwinkels of ik kwam ze toevalig tegen bij iemand. Mijn ouders hebben geloof ik drie kleedjes bijgedragen aan de ooit zeer waardevolle collectie - als je afgaat op de prijzen die in de tapijtenwinkels gevraagd worden.

Top
Goed Poetsen
Wil en ik deden Usha een zoencursus cadeau op haar verjaardag.

Voor het zoenen is goed poetsen essentieel, dus moest daar een illustratieve afbeelding bij gemaakt worden. Op deze foto poetsen we met veel schuim...
slagroom!

Top
De Russen kwamen niet
Toen het Westen bunkers bouwde en de Veluwe volstopte met opslagplekken vol tanks en ander oorlogstuig, bouwde de Volksarmee hun wat aandoenlijke verzameling oorlogsmaterieel op. Zo maakten ze duizenden Urals om de manschappen per 2 of 3 weinig efficient en weinig comfortabel van slagveld A naar slagveld B te kunnen vervoeren.

Ik heb zo'n Ural en geloof me: ze waren niet ver gekomen met die dingen. Niets om voor te vrezen, tenzij ze beschikten over goede loopschoenen, veel reserveonderdelen en heel veel benzine.

Top
Sagrada Familia (Barcelona)
Vier keer ben ik er geweest, erbij, erin en erop. En als het even kan, kom ik er nog minstens vier keer. De Sagrada Familia is een gebeurtenis die minstens een mensenleven duurt.

Het werk vordert, langzaam, maar het vordert. De eerst gebouwde delen zijn al weer gerestaureerd, maar er komen ook nieuwe delen klaar, met nieuwe modernere technieken en materialen, net als eeuwen geleden.

Top
Daphne en Apollo
Dit zijn Daphne en Apollo, mijn schildpadjes. Voor het leven van Daphne vrees ik permanent. Ze is een achterblijvertje met een deuk in haar schild en kwakkelt. Maar Daphne is een taaie rakker en heeft op deze foto haar tobberigheid al ruim twee jaar overleefd.

Daphne en Apollo zijn een cadeautje van Bert, mijn voormalige schoonvader, die Griekse landschildpadden kweekt. Ik heb al eens gevraagd of hij ze niet terug wilde nemen, maar Daphne en Apollo heb ik nog steeds.
Hoewel, Daphne?

Top
Racetrein
Mijn snelheidsrecord over land bedraagt 430 km/u. De Maglev-trein die tussen Shanghai en Pudong-airport rijdt haalt die snelheid namelijk.

Mijn eigen zelfgereden record is 170 km/u, gereden met een stokoude Ford Taunus op een Franse tolweg ergens bij Bordeaux. Met de Marauder-motorfiets heb ik één keer 160 aangetikt, om te proberen wat-ie in huis had. De Marauder heeft nog meer in huis - maar ik niet.

Top
Een vogel vliegt uit
Het was fijn dat Sven een paar jaar bij mij in Breda heeft gewoond. Met zo'n "omgangsregeling" kom je er als pa toch maar akelig bekaaid af.

Vanuit Breda ging Sven eind mei 2008 op eigen benen staan; eigenlijk ook op de benen van Sonja, bij wie hij introk. Samen op een kamer in Den Bosch in een studentenflat, oef, dat is wel erg op elkaars lip. Zeker voor iemand die vrij solitair woonde bij zijn pa in Breda, met een eigen verdieping in het Papegaaienhuis met eigen toilet en badkamer...

Top
Botten op het dak
Bosjes botten op het dak en stenen katjes - dat brengt geluk en houdt de geesten uit je huis.
Hier sta ik op het dak van Johns Tibetan Hotel in Dali, aan de voet van Tibet.
Een fantastisch hotel, met fijne ruime kamers en geheel geestenvrij.
Top
Een MF35 naar Frankrijk
Dankzij de bereidwillige medewerking van de gemeente Arnhem (twee flessen Bourgogne voor een afdelingshoofd), ging de Betuwse tractor naar Frankrijk.
Wat ik niet wist toen ik de leen aanging, was dat de afgeschreven Nissan Patrol weggedaan werd vanwege het idioot hoge benzine-verbruik. De aanhanger met daarop een ton gietijzer uit 1959, de verticale massieve oprijklep van de tandemasser die flink wind ving - het droeg niet bij aan minder brandstof-consumptie. Vele liters super-plus gorgelde de Patrol door de uitlaat.
Maar de tractor kwam er!
Top
Blauw-Rood, da's Haarlem
Dit is het bewijs van mijn enige voetbalervaring.
Ik woonde een wedstrijd bij van Dordt90 tegen FC Haarlem, in het stadion in Dordrecht. Toen ik bij de ingang kwam werd ik verwezen naar de andere ingang, die voor Haarlemmers. Dat kwam door mijn blauw-rode fleece: de Haarlemkleuren.
Eenmaal binnengekomen begreep ik van het spelletje niet zoveel. De reacties van de toeschouwers waren het leukst. De weinige Haarlemmers waren veel fanatieker dan de Dordtenaren en ze keken wat raar naar me. Ik was gehuld in hun kleuren maar leek ondanks dat ik de reis naar Dordrecht er voor over had gehad, niet zo warm te lopen voor het voetbal.
Top
Asemmer
Een vuilnisbak uit vroeger jaren. Zij ze twintig of al dertig jaar oud? Die uit Kampen is misschien al wel bijna 50 jaar - van mijn ouders toen die daar begonnen en toen deze bak "asemmer" heette.
Ook uit Arnhem is er eentje en ook uit Breda - die heb ik nooit zelf gebruikt, maar aangetroffen in de oud-ijzerbak toen ik puin wegbracht.

Ik mis er nog een stel dus. Bijvoorbeeld uit Zetten en Dodewaard. En eentje uit Ede natuurlijk.

Top
Wil in bad
Aan het eind van de Speelhuislaan in Breda zat KOP. De K was waarschijnlijk iets van Kunst - in het KOP-gebouw vonden exposities plaats en ik was (vaak met Wil) vaste bezoeker.

Een groepsexpositie in 2005 stond in het teken van snoep en zoetigheid. Iemand had een projectje bedacht waarbij bezoekrs een bad konden nemen in Mentos-snoepjes.
Dat deed natuurlijk niemand, ... of toch...

Top
Stoere foto
Dit vind ik zo'n stoere foto.
Wil staat op de voorplecht van een toeristenboot die door het wereldberoemde dingesdinges-landschap vaart.
De bedoeling was dat ik een foto maakte van Wil precies op zo'n malle puntige heuvel.
Maar die heuvel paste niet of was al weer voorbij.
Weg met die mislukte foto's.
Maar deze stoere foto wiste ik niet.
Top
Xi = Ch
Eigenlijk was China het reisdoel vanwege de Chang Jiang die ik een half jaar daarvoor had besteld. Ik dacht dat het in China vergeven zou zijn van de Changs. China was het land van melk en honing voor een motorliefhebber!

Bovendien wilde ik papieren ritselen voor mijn Chang. Die zijn er wel ongeveer voor de hele container waar mijn Chang in zat, maar liever had ik een setje orginele voor mij alleen.

Het liep allemaal ietsje anders. In China zag ik 2 Chang Jiangs, waarvan er eentje Xiang Jiang heette en de papieren moet ik zelf toveren met behulp van wat tovermiddelen.

Top
Swiss made, well saved
Mijn prachtige Swiss made ingewikkelde zakmes met 23 mogelijkheden zat (shit!) toch in mijn handbagage. Dom dom dom.

Afstand doen? Ammenooitnie - dus terug met dat mes, inpakken in een doos die aan de minimale eisen voldoet, inchecken als ruimbagage en weer richting gate.

Gelukt!

Top
Bonzo
Als er ooit weer zendschepen de Noordzee gaan doorklieven, doe ik mee. Ik heb een enorme voorraad pittige zendbuizen.
En voeden kan ik ze ook: de trafo's, gelijkrichters en zware condensatoren liggen klaar!

Welkom bij Bonzo Radio...

Top
Hygi-zoen
Hoe zoen je elkaar zonder aanraken? Wat is het toppunt van hygiënisch zoenen?
Door een raam, zoals hier door het raam van de kamerdeur in het Boshuis.
Doel: de zoencursus voor Usha.
(Die ze vanwege Indiase taboes op zoenen niet echt leuk vond.)
Top
Maretak
In Frankrijk vaste prik: met oud-en-nieuw Maretakken boven de voordeur hangen.
En bij Maretak hoort ...
Top