Wil

Wil


Wil & Kunst

Hier zie je Wil in haar atelier in Den Haag. Het zijn noeste ploeteruren in "het Pakhuis".
De kunstjes die Wil verzint, zijn het resultaat van bloed zweet en tranen. Ideetje, plannetjes maken, nachten woelen, lezen, op zoek naar referentiemateriaal, materialenkeuze - en dan moet het maken nog beginnen.

Twee oudere werken (boven).

Links kriebelswerk met potlood in een foto. Een stukje ertussenuit zelf met potlood, conté, oost-indische inkt of iets dergelijks opvullen.

Het andere project bestaat uit een verzameling glazen bakjes met monden. Die monden zijn gemaakt met behulp van "gepelde" Polaroid-foto's. Je krijgt zo een soort transparantjes, heel fragiel. Wil gebruikt die transparanten vaker.

Projecties (rechts)

Voor haar expositie "Projecties", in april/mei 2003 in Galerie "De Fietsenstalling" in Scheveningen, maakte Wil enkele nieuwe grote foto-werken, waarbij haar eigen gezicht geprojecteerd werd over dat van iemand anders.
Je ziet haar op deze foto in de expositieruimte vlak voor de opening.

Feutjes (boven)

Ik vind het werk-in-wording boven heel leuk. Misschien omdat het laagdrempeliger is dan veel ander werk (ik snap het).

Het zijn lichte foetus-tekeningen waar op afstand een glasplaat met een stukje (eigen) doorzichtige huid is aangebracht. Op die manier kun je door de huid heen naar het foetusje kijken en als je een beetje met je hoofd beweegt verandert je blik op het diertje.

Wat niemand weet, maar ik wel, is het gedoe ter voorbereiding. Van bevroren muizen uit de dierenwinkel en foto's van verkeersslachtoffers. Van de verdwenen merel.

De hele serie is in zijn geheel verkocht en de wereld heeft maar een keertje van de foetus-werken kunnen genieten, namelijk bij een expositie in 2004 in de "Regentenkamer" in Den Haag.
Verkopen van werk is natuurlijk mooi, want zo komt er iets terug voor alle moeite en investeringen. Maar toch is het jammer, als een mooi werk "verdwijnt". Ik weet niet of ik daar tegen zou kunnen - toch een beetje een amputatie.

Olifanten

Het olifantenproject heeft zo'n beetje heel 2004 aan ontwikkeltijd genomen.
Het idee was het maken van poten-en-slurf-schilderijen -je ziet er rechts eentje in ontwikkeling op de foto-, daar dan een mat-transparante coating overheen spuiten en daar dan weer olifantenhuid op projecteren/drukken. Het lijkt zo eenvoudig...
De linker-foto laat je een fotograferende Wil zien die een rit naar Oss overhad voor foto's. Circus Krone was daar met maar liefst zeven olifanten neergestreken. Het werd niet echt wat, want het gelige zeildoek maakte het er niet mooier op. Nee, dan de fanten van circus Renz! Die gaan nu over de "mistige" poten en slurven....

Hakken in Steen

Het beroep (steenhouwer) betrekken in de kunstjes. Hmm, dat zou niet gek zijn.
Om wat-je-denkt te vertalen naar wat-je-maakt gaat natuurlijk handiger als over een set vaardigheden beschikt. Maar ja, de kunstjes laten zich nog niet in steem omzetten.
Hier zie je Wil aan het werk met een blok hardsteen in Frankrijk. Inmiddels staat dat blok kunstzinnig vogelbadje te zijn in Breda.

Klik hier om naar de pagina Kennismaking te gaan
Klik hier om naar de Liefde-pagina te gaan