Puber

Puberjaren

Terug Levensloop Volgende

Vakantie Vakantie Er zijn niet zoveel foto's van de eerste jaren na de lagere school. Dat is mijn schuld, want dat ik wilde niet op een foto (oprukkende puistjes?). Dit zijn nog vakantiefoto's, volgens mij van Limburg am Lahn, waar we in het Kevertje naar toe reden. Na verwoede pogingen haalde mijn vader dan toch zijn rijbewijs. Via huurkevers ging het naar de 44-11-AH en vervolgens naar de 76-62-GR, die gloednieuw voor bijna Fl 6000 (2700 Euro) gekocht werd. Met 68 kilometer op de teller knalde er iemand achterop ....
Met roek in de tuin In het stadspark stonden hoge bomen vol roekennesten. 's Ochtends kon je er op zoek gaan naar uit het nest gekiepte jongen die de tuimeling ongeschonden hadden doorstaan. Ik heb een tijd zo'n beest gehad, die onder een wasmand in de garage sliep en vooral bij het voeren er een vreselijke bende van maakte. Je moest zijn snavel openmaken en met je vinger stukjes worm, ei, broodpap en zo in 'm duwen. Vervolgens de snavel dichthouden tot hij slikte. Soms fopte de roek me - dan liet je los en schudde het eten in het rond. Wat een smeerzooi. Na pakweg twee weken was de koppigheid gebroken en at zo'n roek braaf. En dan werd 't leuk, want hij volgde je overal. Ging mee naar school, wachtte daar op je en ging weer mee terug ....
Stamkaart NS Zwembad de Steur-abonnement Bij een tienertoer hoorde een stamkaart van de NS met een foto. Dus toch nog een foto van een veertienjarige Bart. Geen idee meer waar ik heen geweest ben. Amsterdam was in die tijd mijn favoriete bestemming, want Waterloo-plein en oude radio's.
Rechts mijn zwembadabonnement. Wat heeft Kampen gesappeld om een echt zwembad te krijgen. Natuurlijk was dat te heidens, want schamel geklede mensen en ontuchtige blikken. En de Heer strafte hard: alle Zwembad-symphatisanten kregen buikloop door het eten van bedorven erwtensoep-waarvan-een-gulden-voor-het zwembad - wij ook. Zwemmen heb ik geleerd in het IJsselbad bij het Ganzendiep, inderdaad, gewoon in een dode arm van de rivier. Mijn ouders wilden graag dat ik snel zwemmen leerde en wel voor de zomer. Door weer en wind in bijna vrieskou werd ik achterop de fiets naar het zwemwater gefietst. Brrrr.
Martin en Bart Met Martin Stoffer ging ik geregeld op pad, hier zijn we bij Madame Tussaud in Amsterdam. Met Martin ben ik weken in Parijs geweest en heb er onder Seine-bruggen geslapen en veel en vooral stokbrood gegeten.
De treinreis mocht je zovaak onderbreken als je wilde en kostte Fl 59. Zo kwamen we in Antwerpen, Brussel, Mantes en Parijs. Ik ging met Fl 300 op pad en hield nog geld over. Onbegrijpelijk, maar aan telefoneren en postzegels ging het zeker niet op: ik heb één lullig kaartje gestuurd naar pa en ma: "Groeten uit Parijs".
Vakantie in Engeland Vakantie in Engeland Ja, ik rookte. Halfzware Samson met Rizzla-rood toen je er nog niks van kreeg en roken heel gewoon was. Niet-roken was voor watjes. En dat haar werd steeds slierteriger, het puistjesprobleem groter en het onaangepaste gedrag erger.
Op vakantie in Engeland was dat niet gewenst. "Don't walk on the lawn" - nou, dan mag je er dus wel zitten.
Buckingham Palace Buckingham Palace Leuk man die leeuwen bij Buckingham Palace. Hier Jos, maak jij een foto; ik klim erop. Afkeurende blikken, een bobby en nog eentje. Op leeuwen klimmen voor het koninklijk paleis mag dus niet in Engeland. Flauw hoor. Maar het is hier toch niks, dus we gaan gewoon ergens anders heen. Mmmm, doe maar Luxemburg en dan gaan we met een auto..


Terug Levensloop Volgende