eerste zes jaar

Eerste zes jaar

Terug Volgende
Bart Bart Op 28 augustus 1958 werd ik in Kampen geboren. Mijn ouders, net een jaar getrouwd, woonden 3 hoog op een flat met het adres Dr. Damstraat 132, in de moderne Hanzewijk. Die wijk was ter woningnoodbestrijding uit de grond gestampt . De Dr. Damstraat was de breedste straat, met een winkelplein. De Rondweg links, de Keulsestraat rechts. In het portiek woonde naast ons een KNIL-familie (Van Oort). Verder hadden mijn ouders veel contact met de familie Hup (van de Koldijk-winkel) een verdieping lager en de familie Velvis (hij was onderwijzer).
Bart Bart Ik weet niet veel meer van de flat, het balkon aan de achterkant, of mijn kamer. Wel weet ik van de kamer, met een mooie zwarte kolenkachel (De kolenkit heb ik nog). Mijn ouders hadden ultra-modern meubilair voor die tijd. Stokkenstoelen en een tafel met een glasplaat - daar kon je dus niet met je voeten op ik heb 'm twee keer zien sneuvelen. Al dat spul is foetsie. Maar die foeilijke witte skai-stoel is er nog. Die hoorde bij een dito-voetenbank en een vreselijk onpraktische "kaptafel". Als je daar de klep van een meter bij 60 centimeter omhoog wilde doen, moest eerst alles er af.
Bart Bart De radio die mij mateloos boeide, was een Grundig Weltklang, tv en telefoon was er natuurlijk niet. Ik zat uren aan die radio te draaien. Mijn ouders hadden -toen dat er was- altijd Veronica 192 aan. Pa werd een van de eerste leden (een luistervis). Ik mocht al vroeg prutsen. Fijn, dat mijn ouders niet bezorgd waren (vast wel) over blauwe vingers of dat soort flauwekul.
Hier zit ik met zus Janine Mijn vader met zus en mij Toen mijn moeder zwanger werd van zus, werd de flat te klein. Bij de ambities paste een modern laagbouwhuis in de nieuwe wijk West. Ze kochten het nog te bouwen eensgezinshuis Lelystraat 10, een van de eerste straten op West. Omdat er helemaal niks was, moest ik een heel eind door weilandpaadjes naar de school op Zuid. De flat staat op de slooplijst. De Hanzewijk verpauperde en inmiddels zijn hele straten afgebroken.


Terug Volgende