Kastjekijken

Kennismaking - Kastje Kijken


Knibbel, knabbel, knuistje, wat zit er in de kastjes in mijn huisje?

Buffetkast
Deze buffetkast is ooit in Rhenen bij een winkel in geloogd grenen gekocht voor 750 gulden. Hij stond in Dodewaard, in Dordt en nu dan in Breda. Je sjouwt wat af met zo'n kast.
De kast staat in de woonkamer en de bovenkant bevat borden en schalen. Ik eet in de kamer en dit staat dus lekker dichtbij.
Links in het bovendeel, staan mooie gekleurde jaren 60 schalen en ook witte Petrus Regout-schalen, verzamelwerk van heel wat rommelmarkten in het Betuwse. Die zag je daar in de 80-er jaren soms nog; nu echt niet meer. In gebruik ze als dekschaal, meestal voor salades.
Echt mooie borden heb ik niet. Dat geldt ook voor het bestek dat in de rechterlade zit. Dat is vooral veeeel bestek, dus wel 20 messen en dito van de rest en in veel variŽteiten. Allemaal Kringloop-spul. Het is zoveel omdat ik er een hekel aan heb de afwasmachine voor weinig te laten draaien. Ik heb dus ook veel opschepbestek en een stuk of vier kaasschaven en wel 10 schilmesjes.
In de linkerlade zit een telefoonboek, de kaart van Breda, de afvalkalender en dat soort zaken.

Onderin de buffetkast staat de Harman Kardon-installatie. Ik heb ook nog een cassettedeck van HD, maar dat staat op het moment van fotograferen op mijn werkkamer omdat ik cassettes overzet naar mp3. Je ziet een flinke versterker, een CD-speler en een tuner (die ik haast nooit gebruik).
Linksboven ligt de spelletjes-verzameling. Mijn leukste spelletjes zijn het oude "Mens erger je niet", "Koehandel" en "5-Neemt". Ik vind ouderwets kaarten, liefst jokeren ook leuk. Met Elke speel ik pesten en Sven vindt jokeren ook het leukst.
Vroeger met Anke (en anderen) speelde ik nog wel eens de Kolonisten van Catan. Af en toe pakken we Jenga, het zenuwenspelletje waarbij je met blokjes een wiebeltoren bouwt.
Onderin de kast, naast de tuner, liggen stapels auto- en wandelkaarten. De meeste kaarten zijn Michelin-kaarten, waarvan 69 favoriet is omdat daar de omgeving van Savianges op staat.


Keukenkastjes

Drie kastjes met glas in de deuren en met een trits bakjes eronder hangen boven het aanrecht in de keuken. Ze hebben al een hele reis achter de rug. Ooit hingen ze in een flat in Oosterbeek, bij een buuf van Tineke Schik, een collega van de Christine Hermine School. Ik kreeg ze en twee belanden op de zolder van de schuur in Dodewaard. Nummer drie kwam in de keuken in Dodewaard.
Toen het huis ontruimd moest worden, haalde ik kastje-3 ook weg. Het stel ging naar Dordrecht in een garagebox die ik als meubelopslag gebruikte. Weer een jaar of twee later vervoerde ik de drie kastjes naar Frankrijk, waar ik ze op een hooizolder zolder parkeerde.
Toen huize-P kastjes nodig had, haalde ik ze weer op, schuurde en schilderde ze en .... daar hangen ze nu! Wat ze extra leuk maakt, zijn de glazen laadjes in verschillende maten die eronder hangen. Ze zijn allemaal nog aardig heel. Ik heb er pleisters, zegeltjes, elastiekjes, jus- en bouillonblokjes en dat soort klein spul in.

 

Linkerkastje
Bovenin liggen chips, tortilla's, popcorn en dergelijke. Gelukkig ook nog wat gezonder spul, zoals een afbakbrood en een rol beschuit.

Op de middelste plank staat koffie en thee. Ik ben dol op thee, vooral sterrenmix, groene en rooibos. Gewone thee vind ik niet zo geweldig en van die thee met een smaakje griezel ik.

De onderste plank is voor brood; je ziet een halfje oerbrood (van de Edah). Sven en ik eten altijd het grofste volkoren dat we tegenkomen. Ook liggen er vaak afbak-croissants; Wil is daar verzot op. Ik hoef ze eigenlijk niet. Brood eet ik het liefste als het wat ouder is; van dat verse kleffe brood, huh, brrr.

De filterzakjeshouder is inmidels exit. Filterzakjes staan een etage hoger verstopt in een doosje. De houder is met nog wat spul in een doos voor de kringloopwinkel beland. Ik zet nooit meer filterkoffie sinds de Senseo het huis in kwam. Lange tijd stond de koffieztter op het aanrecht, maar de broodbaklmachine heeft 'm verjaagd en ook de filterzakjes konden verkassen..

 

Middelste kastje
Bovenin: kruidenmengsels, bijvoorbeeld mix voor Sambal Boontjes, Groene curry, Patak's Korma etc. Er staan ook zakjes soep en pindasaus. Rechts zie je een potje pijnboonpitten, voor in de sla.

Middenin: koffiebekers (de lage voor onder de Senseo), eier"dopjes", helemaal rechts stenen bakjes. Daar gaat bij uitgebreid mosselen eten wat saus in - niet voor mij, want ik heb de mosseltjes liever zonder liflafjes.
Het licht-oranje kannetje is een (druppelend) melkkannetje dat Anke maakte. Ze wilde de hele collectie pottenbaksels uit de beginperiode wegkieperen, maar deze kon ik redden. Ik stelde voor het spul in de tuin te begraven "voor het nageslacht", maar alles ging bijna de wijkcontainer in. Uiteindelijk heeft Emmy het spul op een rommelmarkt van de hand gedaan.(/P>

Onderin staan theeglazen, melkbekers en "wijnglazen" - ik heb ook wel normale wijnglazen, maar deze gebruik ik het vaakst. Er kan trouwens ook wat anders in dan wijn....

 

Rechterkastje
Bovenin (buiten de foto) staan rood-stenen-ovenschalen die bijna te eng zijn om te gebruiken, ze klinken alsof ze vol barsten zitten. Toch haal ik ze steeds heel uit de oven.

Op de middelste plank staan keukenkruiden. Zoals je ziet haal ik het liefst grote verpakkingen en kieper die in glazen potjes. Zo'n miezerig potje oregano of kerrie heb ik na een paar keer koken leeg, dus is dit gemakkelijker en veel voordeliger. Overigens heb ik meestal verschillende kruiden vers in de keuken of in de tuin (zoals bieslook, basilicum, peterselie, tijm).

Onderin staat broodbeleg. Je ziet melkhagelslag en daarachter pure-hagelslag (mmmm), chocopasta, pindakaas. Mijn boodschappen haal ik overwegend bij de Edah. Maar ook de Aldi wordt bezocht. Ik geef niet veel om merk-producten. Soms wel, maar de hagelslag is van de Aldi, de pindakaas heeft een Edah-merkje. Voor de bijzonderheden ga ik naar de Albert Heijn. Het potje pure chocopasta kun je alleen bij de AH kopen, dan moet ik er wel heen. Het flesje AH-olijfolie -ik bak altijd in olijfolie- vul ik bij met olijfolie die ik meeneem uit Frankrijk. Eerste koude persing in een plastic fles van anderhalve euro, geen esthtische aanwinst in je kastje, dus overkiepen..
Je ziet ook nog iets van de glazen laadjes. In de grote zitten trouwens linzen, voor als je het je afvroeg.

 


Aanrechtkastje (links)
Dit is het voorraadkastje voor levensmiddelen. Er kan heel veel in en dat zit het ook. Echt een systeem zit er niet in, wel heeft alles vaste plekken opdat het terug te vinden is.
Zo zit bovenin achterin de voorraad (zilvervlies-)rijst, (kikker-)erwten en tarli. Daarvoor staat bloem, bakmeel en broodmix. Rechts achterin staan de heerlijkheden van Sherwood en Patak, daarvoor blikken gepelde tomaat en tomatenpuree. De kenner ziet een blikje met rijst gevulde wijnbladeren, mmmm.

Onderin staan potten en blikken groente, begraven onder de zakken spiralies en allerlei spul. Wat die potten groente beterft: Ik heb liever vers en dat gebruik ik meestal ook, maar soms is het handig en verse mais, appelmoes en abrikozen is vaak zo bewerkelijk of niet te krijgen. Links staan ook voorraadjes hagelslag en jam. Ik koop graag "bonus-producten" en andersoortige aanbiedingen, en dan heb je zo een voorraadje. Rechts onderin staat een voorraad pakken sinaasappelsap, een fles cola, wat chocolademelk en yoghurtdrank (voor Elke).
Zo te zien heb ik net boodschappen gehaald. Het is niet alleen vol in het kastje, maar voor Sven liggen er ook twee supersnelle hapzakjes pasta met kaas. Hij gebruikt die als ik 's een avond uithuizig ben. Hoepla in de pan, even doorkoken en klaar is een maaltje.


Koelkast

Deze koelkast is een reddingsactie van collega Joost. De koelkast die in de keuken zou moeten staan, de Liebherr uit Dordrecht, paste niet omdat de maatvoering van Willem en mij niet zo nauwkeurig is. Dus bleef de noodzakelijke 60 centimeter niet over! De koelkast van Joost die er nu staat is er eentje van 55 centimeter.

 

In het vriesvak van de koelkast zit een flinke voorraad vis en vega-producten van Quorn, Valess en tahoe-soorten. (Tivall is een israelisch bedrijf en daar wil ik niets van.)
Ik koop deze normaal prijzige producten in de aanbieding of in het groot bij de Makro. Vooral de Quorn-producten koop ik bij de Makro, in grote horeca-bakken die ik dan ompak in zakjes en in de vriezer bewaar. In het onderste vakje ziejee zakje Quorn-balletjes - die vind ik erg lekker.
Erg gemakkelijk zijn de diepvriesgroentenmixen. Die doosjes zijn meen ik van de Edah, maar de Aldi heeft ook aardige mixen. Het scheelt een boel schoonmaakwerk en ik geloof dat ik aardige "vers" eet als ik die mixen gebruik.
Ergens onderin ligt ook vast een stapeltje pizza margerita's. Die beleg ik zelf extra met kaas en wat voorradig is, bijvoorbeeld garnaaltjes of ansjovis.
Meestal wordt niet elke dag brood gekocht of gebakken. Daarom ligt er brood in het vriesvak.

 

Tja, wat valt op in een doodgewone koelkast? Misschien de voorraad karnemelk - er gaat iedere dag zeker een pak door, meestal wel twee. Vleeswaren ontbreken natuurlijk, maar biologische eieren zijn er wel -ja, ik weet dat eieren niet in de koelkast horen.
Sven en ik zijn dol op kaas. Wat mij opvalt is dat de witte doos niet in de koelkast staat. Daarin zitten meestal twee stukken; een stuk belegen en een stuk geitenkaas of nagelkaas. Verder is er altijd feta, een half stuk door de sla - in het kleinde witte doosje zit de andere helft
Meestal heb ik ook sla en champignons in huis, op het moment van de foto ook.
Helemaal bovenin zie je een pot Belgische Pickles. Daar ga ik speciaal voor naar BelgiŽ - niet zo ver van Breda trouwens. De Nederlandse Uijterwaal piccalilly is veel te zoet en te weinig zuur. In BelgiŽ kunnen ze dat beter. Naast de pickles staat een pot sandwichspread (Svens favoriet) en een pot rozenbotteljam, die vind ik lekker.
Het halfje melk is voor Wil. Als zij maandag in Etten-Leur werkt, logeert ze meestal bij mij in Breda. Die melk is voor tussen de middag. Ik haal dat braaf voor haar. Ook de Westmalle Tripel (rechtsbovenin) is voor Wil. Ik zelf drink liever de Dubbel van Westmalle en dan graag op keldertemperatuur.


Klik hier om terug te gaan naar de pagina Kennismaking