W.H. Gispen

Kennismaking - W.H. Gispen


Gispen

Een jaar of vijf geleden was ik eindelijk (financieel) in staat mijn droommeubel te kopen: een Gispenstoel. Het werden er twee, maar eentje van de set zal elders wel besmeurd worden met kangoeroepoep. Ik kocht in mei 2004 een andere.
Dit stroming waartoe dit soort meubelen behoort, wordt het "functionalisme" genoemd. De Gispen-412-stoel is puur functioneel, niks geen franje, maar alleen zitcomfort. En wat zijn ze mooi en tijdloos. Hoe is het mogelijk, dat een ontwerp uit 1934 nog steeds zo populair is?

(van Dutch-Originals:) De Gispen 412 is de bekenste fauteuil uit de Gispen collectie. Het originele ontwerp dateert uit 1934. Sindsdien is dit zitmeubel ruim veertig jaar in productie geweest. Aanvankelijk werd de vulling van de rug door vier verticaal gestikte naden op zijn plaats gehouden, totdat Gispen in 1948 besloot om de rugleuning te capitonneren. Na 1955 werd de stoel weer met de oorspronkeijke rug geleverd. Het enige verschil was dat hij niet langer vier maar slechts drie verticaal gestikte naden telde. Behalve in representatieve ontvangsruimten binnen het bedrijfsleven, genoot deze fauteuil ook in de huiselijke kring een grote populariteit. Niet alleen vanwege zijn tijdloze vormgeving, maar vooral om zijn zitcomfort.

De bank die je in mijn voorkamer ziet, is de Gispen-444. Die heeft dezelfde bakelieten armleuningen als de 412-stoelen en ook een mat geschuurd frame en dezelfde glijsteunen. Wat een stijlvolle (h)eerlijke bank, ook al uit 1934.

(van Dutch-Originals:) Deze bank heeft in de loop der jaren een aantal wijzigingen ondergaan. In 1935 had de rugleuning een gestikte verdeling in drie banen, in de jaren vijftig volgde de zitting met een gestikte vlakverdeling. W.H. Gispen waagde zich al eens aan variaties op een thema of een model. De Gispen 444 bleef tot in de jaren vijftig in productie bij de Gispen fabriek in Culemborg.

Naast de haan, achter de tafel zie je een Gispen-412 hocker. Dit "krukje" was eigenlijk bedoeld voor schoenwinkels, maar wordt vaak gecombineerd met 412-stoelen of de kleinere 413-stoel.

De stoelen en de bank zijn geleverd door KMC uit Rotterdam.

In juli 2005 combineerde ik een actie van de gebroeders Van der Stroom (die Gispen-meubilair maken) met het besteden van mijn vakantiegeld. Ik kocht een Gispen 515-tafel van 200 bij 90 centimeter met een zwart blad. Daarbij pasten fantastisch de eenvoudige Gispen 101-stoelen, zonder leuning, in zwart gebeitst beuken. Het staal is natuurlijk weer mat geschuurd.
De Van der Stroom-actie was: zes halen, vijf betalen. Hebbes dus!
Ditmaal leverde "Van Binnen" uit Den Haag.

Wie Gispen-meubels wil, moet waarschijnlijk even sparen en goed zoeken naar een geschikte aanbieding. Ik heb mijn hoekje compleet en ik ben verschrikkelijk blij met deze klassieke meubelstukjes.
Wil je 's rondneuzen tussen Gispen-ontwerpen, ga dan naar www.dutch-originals.nl.
Klik hier voor de Dutch Originals website

 

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Kennismaking