Apparaten

Gek op Apparaten !


De geweldige Bosch
Jukeboxje
Audiomixer
Appelschiller
Bovenfrees
Condensor
Broodrooster
Broodbakker
Frequentie-Bridge en Generator
Gestettner stencilmacine
Hometheater
Mac
Koffiebrander
Kleurschijf
Kloppertje
Lichtregelaars
Megafoon
Memorysticks
PTT-radiotelefoon
Petroleumspul
Router
TFT-tv
Ruimtemeter
Senseo
Wereldontvangertje
Spuitset
Telefoonbeantwoorder
Universeelmeters
Videorecorder
Wireless Sticks
Zwaailamp
Scope en Golfgenerator
Mac-mini

Bosch, Combimagnetron
Dit is echt mijn favoriete huishoudelijke apparaat.
Deze Bosch combimagnetron, een magnetron, grill, bak- en hetelucht oven, heeft een antenne-"zender" voor de magnetronfunctie in plaats van zo'n draaiplateau. Daardoor kunnen er ook ovale schalen in en zit je niet met die wieltjes en een glasplaat die eraf loopt en vies wordt.
Je kan 'm programmeren, hij heeft sneltoetsen, een tijdklok, allerlei slimme standen die zo simpel zijn dat ik'm snap.  

Het apparaat is een prachtig, maar onbetaalbaar ding!
Deze komt van de kringloopwinkel Vindingrijk. Hij was te vies om aan te pakken en de knoppen werkten van plakkerigheid amper meer. Dus haalde ik 'm uit elkaar en maakte alles schoon. Daarna was 'ie als nieuw!
Top
Jukebox
Deze "jukebox"speelt mp3-bestanden. Er kunnen honderden, duizenden nummers op, afhankeljjk van de opnamekwaliteit. Ik wilde 'm voor mijn radioprogramma's. Die verzameling is leuk voor onderweg en op de jukebox passen zo'n 500 uren, da's de moeite!
 
Wat ik me helaas even niet realiseerde, was dat dit wondertje eigenlijk onbruikbaar is als je je mp3-muziekbestanden niet voorziet van een ID3-tag. Op het venstertje zie ik nu alleen maar nullen, omdat de ID3-tags niet gevuld zijn. Dus moet ik al die honderden uren voorzien van een ID3-tag. Pas dan is de jukebox echt leuk..
Top
audiomixer
Een hele simpele audiomixer, maar hij doet precies wat 'ie moet doen. In de Radio Bonzo-tijd had ik mooiere (met metertjes), maar die zijn allemaal verdwenen (op het grote Philips-mono-paneel na - dat staat op zolder). En om muziek op je computer te zetten, daar heb je toch minstens een pick-up-voorversterker voor nodig. Dan is een paneeltje als dit een slimmere oplossing. Zo kan ik ook met een microfoon prutsen en taperecorders aansluiten.
 
Ik heb een kleine verandering aangebracht aan deze mixer. Je moest oorspronkelijk twee microfoons aan sluiten, een op elk stereokanaal. Maar voor radio-werk is dat niet handig. Daar wil je een mono-mike en dus maakt een schakelaartje het microfoonkanaal mono-schakelbaar.
Top
appelschiller
De appelschiller staat garant voor verbaasde bezoekers. Hij staat ergens aan de tafel in de woonkamer geschroefd en werkt fantastisch goed, mits de appel regelmatig van vorm is. Het schillen van een mooie appel gaat binnen een seconde en de schil is dan perfect dun.
Appel erop drukken, paar keer draaien, klaar!
 
Natuurlijk komt dit kleinood via mijn moeder tot me. Ik weet niet goed waar ze 'm vandaan heeft, maar ik meen uit de collectie van haar vader, die zich ook graag omgaf met gereedschapjes en apparaten.
Top
bovenfrees
Heb je wel eens een kastdeurtje gemaakt? Of een bed? Met zo'n randje erin?
Ik nog niet, maar dat kan veranderen. De "bovenfrees"heb ik al vast.
Eigenlijk weet ik niet goed waarom ik 'm niet kon negeren. Het lijkt erop dat ik gereedschap verzamel voor een "volgend klusrijk leven", of het zijn dingen die ik in mijn vorig klusrijk leven wel eens miste?
 
Ooit waren dit soort spullen vreselijk duur. Voor mij, omdat mijn beurs bescheidener was, maar zowiezo. Gereedschap wordt steeds goedkoper en je hebt nu voor weinig boorhamers, grote slijpmachines, dremels of bijvoorbeeld een bovenfrees.
Top
Condensor
Toen ik in de Betuwe woonde, stonden er in de tuinen veel fruitstruiken en -bomen. We hadden kruisbessen, rode en zwarte bessen, frambozen, appels, peren, morellen en vooral heeeeel veeeel pruimen. Daarvan maakte ik meer wijn dan drinkbaar was en zo ontdekte ik het stoken.
 
Van een koperen waterboiler maakte ik een stookketel, compleet met peilglas en kranen, en de aanvankelijk gebruikte koperen koeler (opgerolde koperplaat met een spiraal van uitgegloeide 8 mm koperbuis) verving ik af en toe door een glazen koeler. Het distellaat dat daaruit drupt is zuiverder en lekkerder, maar zo'n glazen koeler is wel erg kwetsbaar.
 
De stookinstallatie (met koperen toebehoren) is lekker compact. Ik nam het spul regelmatig mee naar vrienden om er vieze, soms zelfgemaakte, wijn mee te stoken. Ketel op het fornuis en de slangen aansluiten, heel gemakkelijk. Wat gaat een huis daar verrukkelijk van ruiken, al die etherische en alcoholdampen, mmmm.
 
Een heel bijzonder stooknachtje was in de lente van 1997 bij Walter in Arnhem. Ik herinner me gaan slapen toen de krantenjongen al rondliep, maar ook nog de vurige liefde van een benevelde bezoekster voor dat slapen... Wat veranderde mijn leven na die avond!
Top
broodrooster
Dit is een appraat dat ik vooral voor anderen kocht. Ik vind geroosterd brood helemaal niet lekker, maar Elke en Wil wel.
Het eerste exemplaar vloog na zijn derde boterhammetje in de fik, dus kreeg ik van de Makro-service-mevrouw een nieuwe.
Top
broodbakker
Ook dit is niet mijn persoonlijk favoriete apparaat. Maar ik vind het wel een erg vernuftig ding. Kneden, rijzen, nog eens kneden, bakken - alles snapt deze broodmachien.
Wil vindt zelfbereid brood veel lekkerder dan bakkersbrood, vooral omdat het eigen baksel zoveel steviger is.
Na allerlei merken te hebben geprobeerd, blijkt het volkorenmeel van de Aldi het lekkerst te zijn - en ook nog eens het voordeligst. Dat van de AH is veel te zout, van Koopsmans veel te los. Het Edah-meel is nummer twee.
 
Als ik me ooit (voor langere tijd) in Frankrijk ga vestigen, lijkt me een broodmachine erg handig. Van dat witte stokbrood krijg ik uitval van de stoelgang en elke dag naar de bakker is goed voor de contacten, maar kost wel veel tijd.
Top
Frequentie Bridge en Generator
Techniek raakt uit bij jongeren. En radio-techniek helemaal, want de micro-elektronica maakt repareren onmogelijk. En radio-buizen, zelf gewikkelde spoelen, wie kent dat nog?
Toen ik de VRZA-zendcursus deed als dekmantel voor de illegale zendactiviteiten, droomde ik van dit soort apparatuur.
Tja, en dan gooit de school waar je werkt het wegens gebrek aan belangstelling gewoon in de container! Dat kan natuurlijk niet.
Top
Stencilmachine
Deze Gestettner is een van de verzameling die ik weg deed toen ik het huis in Dodewaard moest ontruimen. Ik had er ooit eentje van de Anti Kernernergie Beweging, van de Vredesbeweging en twee reserve van mezelf. Voor verschillende clubs, het IKV, de Stroomgroep Dodewaard en de Windmolenvereniging, verzorgde ik het drukwerk. Maar stencillen is natuurlijk helemaal uit, het kopiëren raakte in zwang en dus kon ik het wel met minder stencilmachines.
 
Ik bewaarde toch een Gestettner, omdat het een prachtig mechanisch apparaat is. Allemaal stangetjes en wieltjes houden de vele functies aan de gang, een feest om naar te kijken. Ik heb nog tubes inkt en een paar dozen moederbladen - ik zou zo weer aan de slag kunnen als het actiebloed gaat kriebelen!
Top
Hometheater
Dit is nou gewoon verwennen. Dit Lenco-hometheater zorgt voor ruimtelijke effecten als ik heel misschien een film zou willen bekijken op bed. Er zit ook radio op en je kan effecten kiezen.
Interessant om de chemie te achterhalen waarom ik nou zo'n ding koop. Een reconstructie:
  • Wil vindt naar een film (liefst een geweldloze niet te spannende detective) wel leuk - ik met haar ook wel.
  • Op de bank naar een film kijken vind ik niks en een tv met 6 boxen is eigenlijk te lelijk en te dominant voor bij je zithoek
  • Ik hou van elektronische apparaatjes
  • Bij de aankoop van sommige muziekcd's kreeg ik een DVD cadeau die ik wilde zien (en dat niet op mijn computer)
  • Het was een demo-model dat maar de helft kostte van de normale prijs
  • Hij was regio-vrij, dus de Amerikaanse DVD's konden er ook in
  • Ik had geen fatsoenlijke radio op mijn slaapkamer
Mag het zo?
Top
Mac
Wat maakt Apple toch een prachtige computers. Veel slimmer en fraaier dan die doorsnee Windhoosbakken.
Links zie je een van de drie iMacs die nu in huis staan. Op mijn werkkamer staat een zwarte Graphite, Elke heeft een donkerblauwe en er staat er eentje voor Elke die ze van me op haar verjaardag krijgt. Binnenkort hoop ik de MiniMac die al een tijd geleden besteld is te ontvangen - zo blijven het er drie.
Op de MAC's draait OS-X, dat is de fantastische Apple schil bovenop BSD-Unix, een solide en goed-ogende combinatie. Solide, dat kan je wel stellen: niks virussen, hackers, spyware. Al die rommel is typisch voor een Windhoosbak en onbekend voor Mac-liefhebbers.
 
Je hoort wel eens dat Apple-computers te duur zijn. Toch is dat niet waar als je alle kosten in beeld hebt en je houdt rekening met de lange gebruiksperiode van een MAC, dan is een PC zeker niet goedkoper. Neem mijn iMac-jes - die zijn al ruim vier jaar oud en kunnen nog een hele tijd mee. Ze starten sneller op dan Windhoos, werken sneller, hebben beter beeld en zijn zo slim: usb-aansluitingen op het toetsenbord, fireire, ethernet, modem, alles zit erin.
Top
Mac-mini
Op de tv in de woonkamer is een Mac-mini aangesloten. Er zit wireless internet in en Bluetooth, dus geen dradenzooi, want ik heb er een draadloos toetsenbord en -muis bij..
De Mac-mini meet 16 bij 16 cm bij 5 cm hoog. Er past precies een cd of dvd in. Ik heb het meest uitgebreide model, met 80 GB harddisk, 512 MB geheugen en een Superdrive (=DVD-brander).
Dit klieine wonder is een stuk sneller dan de I-macs, maar dat mag ook wel voor een vier jaar nieuwere "machine". Echt duur is 'ie niet; ik werd door Apple gematst in verband met de vreselijk lange wachttijd (ruim drie maanden!)
Top
Koffiebrander
Een vriendin van mijn moeder had deze koffiebrander in huis. Mijn moeder kreeg 'm en gaf 'm aan haar verzamelzoontje.
Het is een soort zakketel (voor op een hout- of kolenfornuis dus) van gietijzer. Bovenop zit een slinger waarmee je een schep in de pan ronddraait. Ideaal als je zelf koffiebonen branden wilt, bijvoorbeeld omdat je in Brazailië woont en kouwelijk van aard bent. Alhier is de tijd van zelfbranden een beetje voorbij. Maar ik vind de koffiebrander erg mooi qua materiaal en vormgeving.
Top
Kleurschijf
Een idee wat dit is?
 
Het is een felle lamp met een door een motortje aangedreven schijf met kleurentransparanten. Daardoor verandert de leichtbundel van kleur en dat is mooi. Nog mooier wordt het als de bundel geprojecteerd wordt op een flinke spiegelbol. En het allermooist is het als die spieglbol draait.
Nou, dat heb ik dus uit oude tijden.
Wat een pech toen het verjaarsdagfeestje van Elke in 2004 bij mij niet door kon gaan omdat de bange ouders Breda zo ver weg vonden. We zouden de hele kamer omgetoverd hebben, want ik heb nog wat meer lichtgrapjes....
Top
Kloppertje
Sancta simplicitas. Dit melkkloppertje kost 1 euro bij Ikea en verschaft per gebruik voor een euro plezier.
Voor de liefhebbers van geklopte melk in hun koffie (zoals mijn vader en ook Wil).  

Top
Lichtregelaars
Je ziet een regelbaar looplicht en een lichtorgel. Voor degene die dat weinig zegt: Een looplicht geeft om en om per kanaal een bepaalde tijd spanning (om een lamp te laten branden). Dus na kanaal 1 komt kanaal 2, dan 3, etc. Na de laatste komt weer 1. Dat is een leuk effect, vooral als je een hele reeks schakelt: 1,2,3,4,1,2,3,4,1,2,3,4, etc. Het licht "loopt" dan. In de Bonzo-drive-in-tijd heb een super-looplicht gemaakt van een hoogvermogen motorisch aangedreven stappenschakelaar. Zo had ik 16 Ampere op elk van de 8 kanalen. De motorsnelheid was regelbaar. Wat een licht kon daarop als je de box aansloot op krachtstroom!  
Een lichtorgel sluit je aan op een versterkerkanaal of ook wel komt het voor dat het orgel een ingebouwde microfoon heeft. Vervolgens gaat aangesloten verlichting branden op het ritme van de muziek. Mijn lichtorgel heeft drie kanalen en onderscheidt hogel, lage en middentonen.
Bij mijn discotheek had ik "losse" lichtkasten met een eigen versterkertje en orgel. Wat daarbij jammer was, was dat als het totale volume toenam, je die kasten moest bijstellen. Het had dus was weg van een decibel-beveiliger: ging het het hard, dan brandde het licht permanent.
Top
Megafoon
De stickers zijn van demonstratie tegen de afbraak van de sociale voorzieningen door Balkenende en co. Daarvoor gebruikte ik deze megafoon vooral in Dodewaard. "DODEWAARD MOET DICHT!!"  

Tja, wat is een actievoerder zonder "schreeuwtoeter"?
Top
Memsticks
Een paar jaar geleden gaf ik honderden diskettes weg aan een goed doel: een of ander Afrikaans land. Maar diskettes zijn uit. Wie gebruikt ze nog? Je hebt nu memorysticks!
Blijkbaar zijn ze zo goedkoop, dat ik ze ook wel van bedrijven krijg, met een presentatie erop. Dan heb je zo een volgende liefdadigheidsbestemming nodig.
Top
Petroleum
Het grijsgewolkte Haller petroleumstel en de kan zijn door mijn ouders denk ik nooit gebruikt. Toen ze eindelijk een huis kregen, was dat voorzien van stadsgas en hun gasfornuis werkte daar op.
Of zou mijn moeder toch net als veel andere mensen bouillon en stoofpeertjes op peuterolie gezet hebben?
 
In mijn eerste huis in Zetten deed ik nog van alles met petroleum. Er was geen gas en de kolenkachel hield het geen avond en nacht uit. Dat kon je niet hebben, want dan bevroor de hele boel. Dus had ik een petroleumkachel, petroleumlampen en het witte kookstel.
De blauwgewolkte petroleumkan komt uit de Kamper Berk-fabrieken. Mooi degelijk spul, dat er na vijftig jaar nog uitziet als nieuw.
Top
Radiotelefoon
Als je dit leest is deze PTT-radiotelefoon misschien al foetsie. Ik zie er niks in, ik weet ook niet wat het precies is. Een soort radio-telefoon, een verre voorloper van de GSM? Op internet kon ik niets over dit apparaat vinden. Er staan op dat 'ie eigendom is van PTT-Telecom-KRV.
 
Zie je wel dat ik niet alles altijd maar wil bewaren?
Top
router
Internet in huize Papagaai is van levensbelang. Erg handig is de SMC-Barricade, die het ADSL-signaal per kabel naar mijn pc's vervoert en draadloos naar de rest. Met de laptop kan ik zelfs in de tuin nog internetten. Handig hoor.
Ik heb een 2Mbit/s Tiscali-aansluiting.
Top
ruimtemeter
Een makelaar heeft zo'n ding soms ook, om heel gemakkelijk de maten van een huis op te nemen. Voor een klusser is 'ie ook handig en ik speel af en toe de klusser. Dus toen deze afstandmeter voor weinig bij de Makro lag, was ik 'm rijker.
 
Er zit een laser-aanwijzer op om het meten gemakkelijk te maken. Dat is ook een leuk speeltje. Als het donker is, kan je een heel eind met dat laserstipje komen.
Top
scope-golfgen
Alweer een door school afgedankt prachtig apparaat. Een Philips oscilloscoop.
Daarnaast staat een pulse-generator. Die sluit je aan op de scope en dan zie je van die sinusfiguren, blokgolven, lijnen en zaagtanden. Erg mooi.
Mooi hè?
Top
senseo
Uiteindelijk heb ik de Braun koffiezetter maar in de kast gezet. De Senseo concurreert 'm er helemaal uit.
 
Ik ben dus ook gevallen voor de Senseo en hoor er helemaal bij.
Het verhaal over de ontwikkeling, dat ik in de Volkskrant las bij de introductie, vond ik fantastisch. Die Senseo is het product van nauwe samenwerking en research door DE en Philips. En dan zo'n verpletterend goed werkend apparaat.
Top
sony-icf-sw100
Ik geloof niet dat ik nadat ik dit juweeltje kocht ik een mooiere wereldontvanger heb gezien. Deze mini-Sony kan echt alles ontvangen, opslaan, heeft alle banden, modulatietypes (ook DSB en SSB!), tijden, wekfuncties, display-functies etc die je (vijf jaar geleden) bedenken kon.**
Het allermooiste is zijn miniformaat, kijk maar naar het luciferdoosje.
 
De Sony-ICF-SW100 heeft al heel wat kilometers met me afgelegd: alle keren mee in Australië, in heel Europa en dan ook nog in de VS. Ik luister er mee naar lokale stations, maar natuurlijk vooral naar de Nederlandse Wereldomroep, die, als je de tijden en frequenties weet, overal te raarde is te beluisteren.
Da's een mooie optie van deze Sony: direct frequentie-kiezen. Intikken en luisteren!
 
(**Tegenwoordig mis ik RDS en automatische tijdsynchronisatie, maar dat zit nog op geen andere huidige wereldontvanger)
Top
TFT-televisie
Alweer zo'n mooi apparaat. Deze tft-tv komt van de vrienden van de Aldi. Dus zit het wel goed met de slimmigheidjes. De Medion heeft er verschillende, waar ik nog nooit van had gehoord. Zo heeft-ie PIP - daarmee kun je naar twee bronnen tegelijk kijken, dus bijvoorbeeld naar een tv-kanaal en tegelijk naar een video. Het PIP-venster kun je verplaatsen op het scherm en ook het formaat wijzigen.
Wat ik ook leuk vind, is de veranderbare schermgrootte. Zo kun je focussen op een deel van het beeld, a.h.w. inzoomen.
Tja, die meerdere bronnen - da's natuurlijk echt mooi. Er kunnen een videorecorder, een computer (de Mac-mini), een camera en dan nog een ding tegelijk op de tv aangesloten worden.
Overigens kijk ik zelden of nooit tv. Ik word niet goed van al die reclame en domme programma's. Deze tv is vooral voor films (dvd en internet) en surfen.
Top
spuitset
Echt een onmisbaar setje gereedschap is dit niet. Maar ik vind het wel heel mooi - altijd graag willen hebben, zo'n spuitset.
Dit doorsmeer en verfspuit-gereedschap past op mijn (kleine) compressor die ongelooflijk veel kabaal maakt en daarom eigenlijk niet geschikt is voor binnenwerk of buitenwerk als de buren in de zon willen liggen.
 
Wil heeft de verfspuit al een keer gebruikt voor het vernissen van een olifanten-doek en daaraan vooraf ging een behoorlijke sleutelklus aan de compressor omdat die niet meer aan wilde slaan en als 'ie het deed niet meer stoppen wilde. Uiteindelijk had ik door hoe (simpel) de drukregeling werkt. Toen was het snel gepiept.
Top
tel-beantw
Mooi niet KPN! Toen de KPN plotseling geld ging vragen voor de voicemailservice, konden ze van mij meteen de pot op. Een antwoordapparaat moest er (weer) komen. Deze staat op mijn kamer en .... gebruik ik niet. Het gros van de telefoontjes dat binnenkomt is voor Sven en al iemand een beantwoorder nodig heeft is hij het. Maar daar wil ik mijn berichten niet tussen. Dus is de beantwoorder werkloos.
Als Sven misschien op kamers gaat of zo?
Top
universeelmeters
Met een universeelmeter kun je spanning, weerstand, stroom en dergelijke meten. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt waarom ik zoveel van die meters heb. Dat komt omdat ze allemaal net tenminste één bijzonder kunstje kennen dat een ander niet kan. Heel slim van die fabrikanten.
Een analoge meter heb je echt nodig voor het testen van electrolytische condensatoren; dat gaat gewoon niet met een digitale. En als je met oude radio's prutst kun je niet zonder een meter die tot minstens duizend Volt gelijkstroom gaat, maar zo'n meter is weer minder geschikt voor transistoren.... Dus heb ik er meerdere.
Top
videorecorder
Na de boedelscheiding in het Singelhuis had ik van alles tekort. Dus toog ik aan winkelen, maar eerst was er het vergelijkend warenonderzoek. Van alles wat ik nodig had noteerde ik de laagste prijs. Vervolgens ging ik met het lijstje (wasmachine, droger, stofzuiger, tv, mixer) naar de ITS in Dordt. Daar wilde ik alles in één keer kopen, maar dan wel voor de laagste prijzen uit de stad en ik wilde ook nog een videorecorder. Je gelooft het misschien niet, maar het kon.
Die videorecorder heb ik heel weinig gebruikt. TV is iets voor ziek op bed en gelukkig komt dat hoogst zelden voor. De videorecorder staat op mijn slaapkamer, aangesloten via een hometheater-ding op een tv. Zo krijg je een gaaf geluid om je heen, alsof je in een bioscoop zit/ligt.
Wil wil nog wel 's een detective zien, dus komt ze af-en-toe met een detective-tape naar Breda.
Top
wirelesssticks
Bij een draadloos netwerk horen wireless-stickies. Ik gebruik die al niet meer, want Sven moest voor school een ander type wireless in zijn laptop en mijn werklaptop werd vervangen door eentje met een ingebouwde draadloze netwerkaansluiting.
 
De IMacs in huis werken alleen met Belkin-stickies. Ik nam er een mee uit de VS (voor minder dan de helft van hier) en kocht er later nog eentje bij via een Marktplaats-advertentie. De Mini-Mac heeft ook wireless netwerk aan boord.
Top
Zwaailamp
Deze zwaailamp gebruikte ik toen ik met uitgedoste eend voorop reed in de karavaan tegen de Betuwelijn. Onder het dakje door had ik (in de breedte) een aan twee kanten uitstekende plank gestoken en daarop een geluidsinstallatie (voor de treingeluiden), sirene en deze zwaailamp vastgemaakt.
De krantenfoto was erg leuk: een hele sliert herrie-auto's ("hier komt de betuwelijn") met mijn oranje eendje voorop!
Top