Klussen in het Boshuis

Klussen in het Boshuis


 

Zoals je in de introductie op de vorige pagina kon lezen, heb ik gekozen voor opknappen van het boshuis en niet voor slopen en nieuw bouwen.
Op deze pagina laat ik je wat zien van het opknapwerk...
Op dat opknappen zat(zit) wat tijdsdruk, want wat heb ik een mazzel gehad die eerste winter. Het had ook iets harder kunnen vriezen en dan had ik het tussen hardboard en schrootjes niet uitgehouden!

Het eerste klusje was het plafond in de woonkamer.
Het oorspronkelijke, niet geïsoleerde plafond was vlak aangebracht onder een balk die middendoor de woonkamer liep. Zo zag je die "lelijke" balk niet?
Dat lage plafond vond ik jammer van de ruimte en die balk is juist decoratief. Dus ging het plafond eruit en nieuwe multiplex platen (uiteraard met een dikke laag glaswol) bevestigde ik meteen tegen de spanten. Het gaf inderdaad een gevoel van ruimte!

De eerste wand die ik aanpakte was de achterwand..
Daarin zaten vier verschillende ramen met drie verschillende hoogtes. Geen gezicht en zo koud, dat ik in de eerste winter er al eentje voorzag van een dikke laag piepschuim.
Op de foto zie je de drie grote nieuwe ramen op hun plekje. Het contact met het bos is enorm toegenomen en door de hogere ramen komt ook meer licht de kamer binnen.
De buitenwanden zijn nog steeds van rabatdelen en schroten. Op een raamwerk breng ik gipsplaat aan die met behulp van stucwerk van Knauf-geelband net een echte muur oplevert. De glaswol-isolatie varieert. Waar dat kan zit 20 cm, maar nergens is de isolatielaag minder dan 11 cm. De r-waarde van de isolatie is 2,5; samen met het hout, de plastic laag en de gipsplaat, haal ik een mooie isolatiewaarde.

 

En weer een wand van de woonkamer.
Hier zaten twee kleine ramen, waarvan er geen openkon.
In de nieuwe situatie is er een raam, passend qua hoogte bij de drie grote die ik eerder aanbracht, dat wel open kan. En aan de andere kant is nu een deur met veel glas. Je loopt vanuit de woonkamer dus zo het bos in, een mooie verbetering die hoog op de verlanglijst van Wil stond.
Je kunt nu op vier plaatsen naar buiten: via de keukendeur, de haldeur, de nieuwe kamerdeur en door de beide openslaande deuren van de slaapkamer. Fijn als je frisse boslucht wilt proeven, ook fijn voor de talrijke spinnen en muggen - dat vraagt om harde maatregelen!

 

Een wasmachinehokje.
In de weken na de verkoop van Breda, stond mijn wasmachine eenzaam in een garagebox. Al die tijd deed Wil mijn was - ik geneerde me er rot voor. Als zelfstandige man heb je immers een vriendin voor andere zaken dan de was.
In een kein halletje aan de voorzijde van het boshuis kwam een vloertje met tegels, een water-aansluiting en -afvoer en ook hier weer flink wat isolatie en dubbelglas. De oude rotte vuren deur verving ik door een bredere hardhouten met dubbelglas.

Toen het wasmachinehokje klaar was eind augustus, kon ik eindelijk met was (de vakantiewas) weer zelf doen.
De droger komt in het bos goed van pas. Omdat in het bos weinig zon en wind is, droogt wasgoed slecht. Daar is die droger dan maar voor.

 

En een woonkeuken
December 2008 begon ik aan de keuken, het kamertje ernaast en het toilet. Daarboven zat net zo'n laag plafond als eerst in de woonkamer zat... en daarboven dezelfde ruimte die ik in de woonkamer gewonnen had!
Dus ging ook hier de hele boel eruit, inclusief alle zachtbord wandjes, soms 4 lagen dik. De oude stroomvoorziening moest er ook aan geloven, waar op sommige plekken contactdozen bedraad waren met één kleur draad en lasdoppen gewoon tussen de oude wandjes zaten.

Het resultaat is een ruime en hoge "woonkeuken", met gipsplaat wanden en rondom goed geïsoleerd.
Boven het toilet en het voorgelegen halletje, bracht ik een nieuw plafond aan dat naar de keuken open is. Daardoor ontstaat een handig bergzoldertje en dat kan je in een klein boshuis goed gebruiken.

 

 

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Ede